– Vi vill förenkla för kunderna att hitta hemserviceföretagen och det gör vi genom att visa upp dem på vår webb, säger Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert hos Almega Hemserviceföretagen.

För att bli auktoriserat företag krävs kollektivavtal men nämnden som sätter auktorisationsstämpeln tittar också på sådant som ekonomi, miljö och arbetsmiljö.

– Auktoriserade hemserviceföretag ska arbeta för en god arbetsmiljö och bra anställningsvillkor. Trygga medarbetare med bra arbetsmiljö gör helt enkelt ett bättre jobb.  Genom att anlita företag med auktorisation, är man med och bidrar till en mer seriös bransch, säger Johan Ingelskog enhetschef på Kommunal och förbundets representant i nämnden som gör auktorisationen, enligt ett pressmeddelande. 

17 företag i branschen har hittills godkänts genom auktorisationen. I Almega Hemserviceföretagen finns ungefär 250 företag inom området hemservice och hushållsnära tjänster.

– Vi hoppas att det här ska öka intresset hos hemserviceföretagen att ansöka om auktorisation, säger Pernilla Enebrink.

Vad är det som blir bättre med det här systemet?

– Kunder kan enklare hitta företag som är seriösa. Och det i sig kan driva på fler företag att skaffa kollektivavtal och ansöka om auktorisation.

Fotnot: Listan över de auktoriserade hemserviceföretagen finns på sajten serviceforetagen.se.