Ellinor Kalmar Liljegren kom tillbaka till en tjänst som undersköterska på äldreboende i augusti i år efter att i tio års tid arbetat inom LSS.

– Jag märkte direkt hur mycket tyngre jobbet blivit. Det var en chock faktiskt. Det är mindre personal och tyngre brukare. Jag kände efter en vecka att jag fick ont i ryggen och då går jag ändå på gym och gör yoga, säger hon.

Friskvårdsbidraget i Tranemo kommun är 750 kronor, men beloppet kan inte tas ut i sin helhet utan maximalt 350 kronor per gång. Kommunanställda får också tillgång till det kommunala badhuset.

– Jag tror att många väljer att inte plocka ut bidraget eftersom det är så lågt. Du får ingenting för pengarna. Massage till exempel kostar 500 kronor per gång. För att få effekt behöver kommunen höja bidraget.

Ellinor är utbildad massör och bestämde sig för att tillsammans med sin syster erbjuda anställda på sin arbetsplats, Glimringe vård- och omsorgsboende, en massagestund.

– Det är ett sätt att lyfta frågan om att vi behöver mer friskvård. I stället för att bara gnälla så bestämde jag mig för att göra något själv. Vår snälla chef såg till att det kunde bli på betald arbetstid. Vi hade 14 tider och de gick åt, säger Ellinor Kalmar Liljegren.

Hon önskar att det skulle vara lättare att kunna träna på arbetstid, också för att kunna jobba förebyggande. Sjukskrivningstalen bland anställda på äldreboenden är höga.

– Vi tar hand om sjuka människor och om vi inte ska bli sjuka själva utan göra ett bra jobb så måste våra kroppar klara av det.

Hon skulle gärna se att det skulle finnas ett rum på äldreboendet dit personalen kunde gå och träna på arbetstid.

– Det skulle jag gärna jobba med, säger hon.