Anette Larsson är fysioterapeut i Herrljunga och har gjort en studie om styrketräning på 130 kvinnor med fibromyalgi. Kvinnorna som styrketränade blev i allmänhet starkare, mådde bättre och fick minskad smärta.

Men det var också några kvinnor som i stället blev sämre av träningen. Det visar att man bör vara försiktig, anser Anette Larsson.

Vibrationsträning är basen i Gunilla Anderssons träning.

Hon tränade bort sin smärta

Hälsa

Många som har fibromyalgi eller andra smärttillstånd och börjar träna på egen hand har svårt att veta hur mycket de ska ta i. Om man tar i för mycket kan man få väldigt ont, och då är det lätt att ge upp.

Personliga tränare på gym kan ibland peppa för mycket, säga att man ska ta i lite till.

– Det är svårt att förstå hur känsliga de här personerna är för belastning, säger Anette Larsson.

Säkraste sättet att komma igång tycker hon är att ta hjälp av en fysio­terapeut eller sjukgymnast, som är expert på att anpassa träningen.

Enligt Anette Larssons erfarenhet är det ovanligt att en person med fibromyalgi blir helt symtomfri av träning. Men för de allra flesta har det ändå mycket goda effekter att börja röra på sig.

När kroppen blir starkare klarar man av sin vardag bättre. Alla vardagsrörelser man gör kommer då att belasta kroppen mindre. Det kan göra att smärtan minskar med tiden.

I hennes studie minskade smärtan med 20 procent på gruppnivå i den grupp som styrketränade.

– Det är i paritet med många mediciner, eller bättre, säger Anette Larsson.

Anette Larssons tips för den som vill börja träna på egen hand

  • Börja försiktigt. 
  • Styrketräning: Börja med mycket låga vikter och träna så i flera veckor, öka sedan vikterna lite i taget.
  • Konditionsträning: Crosstrainer är ett bra redskap som ger en skonsam rörelse utan stötar.
  • Varmvattenträning och stavgång är andra rörelse­former som Anette Larsson har goda erfarenheter av.
  • Det är okej om det gör lite mer ont än vanligt efter träningen, så länge det går över efter ett par dagar. Låt det gå tre-fyra dagar mellan träningstillfällena, så att smärtan hinner lägga sig. Alltså två träningspass i veckan.
  • Om smärtökningen inte går över efter ett par dagar, utan bara blir värre, ska du inte fortsätta. Ta hjälp av en fysioterapeut/sjukgymnast för att anpassa träningen till vad du klarar av.