Vd Mikael Runsiö säger till DN att varslet görs för att få balans i ekonomin.

– Det här kommer inte gå. Jag förstår inte hur de undersköterskor som blir kvar ska ha en möjlighet att klara av sitt arbete på ett bra sätt. Jag är djupt bekymrad för deras arbetsmiljö, säger Anne-Li Rosengren, förhandlingsansvarig för Kommunal på Södersjukhuset, i ett pressmeddelande.

För tre veckor sedan varslade Karolinska sjukhuset 600 anställda. Nu kommer alltså nästa varsel i borgerligt styrda Region Stockholm.

Kort efter Södersjukhuset meddelade även Danderyds sjukhus att cirka 100 anställda varslas. Alla personalkategorier på sjukhuset berörs, enligt ett pressmeddelande från sjukhuset.

Danderyds sjukhus har liksom Södersjukhuset fått ett sparbeting av de styrande politikerna i landstinget på vardera 300 miljoner kronor för att få en budget i balans år 2020.

– Redan idag är det svårt för sjukhusen att rekrytera medarbetare med rätt kompetens. Med de här varslen visar Region Stockholm att man inte är en arbetsgivare för framtiden. Det kommer snarare driva bort kompetenta medarbetare, säger Anne-Li Rosengren från Kommunal.