Eva Svedin kommer aldrig att glömma det som hände när hon gick ut i köket för att förbereda mellanmålet vid halv två tiden i går.

–  Plötsligt såg jag en stressad älg som står och kastar med huvudet.

Jag vet att jag stötte till den med armbågen i rumpan

Eva Svedin

Sedan gick allt fort. På några sekunder krossade älgen rutan, halkade runt på det hala köksgolvet och sprang sedan rakt fram vidare in i förskolan. In i avdelningen där barn brukar ligga och sova i sina vagnar vid just den tiden. De flesta hade som tur var vaknat lite tidigare än vanligt i går och det var bara sex nyvakna barn kvar inne i ett rum bredvid. Eva handlade på ren instinkt.

– Jag vet knappt vad jag gjorde, bara att jag knuffade ett barn åt vänster och ett i hallen där vår städare stod.

Älgen kom emellan Eva och ett barn som var kvar mellan några bord.

– Jag vet att jag stötte till den med armbågen i rumpan för att kunna komma fram. Allt jag hade i huvudet var att rädda barnen.

Så här efteråt är hon förundrad över att hon själv och alla andra reagerade så snabbt och effektivt.

– Det betyder nog mycket att vi är ett sammansvetsat arbetslag.

Ingen kom till skada, inte ens älgen som krossade ett fönster när den gick in och ett annat när den gick ut. Rektorn Eleonore Persson känner att det är lite av ett mirakel.

– Vi hade tur på så många punkter. Att så många barn hade vaknat tidigare än vanligt och redan hade gått in till storsidan där de kunde se allt på håll istället för att drabbas. Att vi hade så många personal på plats. Både vår städare och en musikpedagog var där förutom de två i personalen som brukar vara där efter vilan. Och att alla reagerade så snabbt och effektivt det är inte självklart.

Fritidsledaren Ann Ögren jobbar i huset mitt emot och lyckades filma älgen.

Själv kom Eleonore Persson som hon säger åtta sekunder försent för att se älgen.

– Det gick så fort. Det var över på sekunder. Det jag kommer att minnas är ljudet. Den krossade hela den stora rutan 50 centimeter upp från backen och upp mot taket.

I eftermiddag ska vi rita älgar

Eva Svedin

Så här dagen efter är fönstren lagade och all röra som älgen ställde till bortstädat. Däremot tar det viktiga efterarbetet med barnen vid, målet är att ingen ska bli rädd för älgar.

Hur förklarar ni det som hänt för barnen?

– Vi sa bara att den ville ha mellanmål och att den sedan sprang hem till sin mamma.

Men de har också arbetat aktivt.

– Vi har tittat mycket på älgfilm i dag. Filmer där älgarna går i skogen och ser snälla ut. Där de blir klappade. Sedan har vi pratat mycket om älg. ”De är ju gulliga” ”Vad heter de?” och sådant säger de. I eftermiddag ska vi rita älgar, säger Eva Svedin som också berättar att hon och kollegerna stöttat varandra. 

– I går eftermiddag, när barnen hämtats tidigare av sina föräldrar, pratade vi mycket och grinade. Jag behövde hjälp att komma ihåg. Mindes inte vilket barn jag körde ut i hallen och vem jag puttade till vänster. Jag var koncentrerad på säkerheten så detaljerna försvann. Men vi har fått hjälp av en psykolog som kom från företagshälsovården och behöver vi mer stöd behöver vi bara säga till.

En annan sak som hänt är att många medier ville veta vad som hänt. Aftonbladet, Expressen, Sundsvalls Tidning, SvT och Sveriges Radio är några av dem förutom Kommunalarbetaren som ville veta mer om älgbesöket.

– Tänk att det behövdes en älg för att få medier till förskolan. Men jag kan nog lova, att någon älg ser vi inte här igen, säger rektorn Elenore Persson.