De får jobba mer utan ersättning
Trelleborgs kommun har sagt upp det nuvarande lokala arbetstidsavtalet. Kommunen vill nu att de anställda ska arbeta mer utan kompensation.
Trelleborgs kommun behöver spara pengar. Anställda i Trelleborgs kommun har sedan 1992 haft ett lokalt avtal som inneburit att alla har 37 timmar i veckan. Nu vill arbetsgivaren att alla ska arbeta 38,25 timmar vilket är arbetstidsmåttet i det centrala avtalet.
– De anställda har avstått löneökningar för att få kortare arbetstid, så det är klart att det ska kompenseras. Det är ett brott mot kollektivavtalet, säger Ingalill Björk, ombudsman på Kommunal i Skåne.
Än så länge har Kommunal inte ens sett det uppsagda avtalet.
– Vi efterlyser det nu. Oavsett så kommer vi att begära förhandling, säger Ingalill Björk.
Bland Kommunals medlemmar är kritiken stark.
– Det känns jättetaskigt att vi ska få arbeta mer utan att få något för det. Det blir ju en lönesänkning, säger Johanna Andersson, undersköterska och huvudskyddsombud för Kommunal.
Jag undrar hur långt man kan spara på säkerheten och hur långt man kan dra det innan personalen går in i väggen.
Hon menar att den här förändringen kommer att göra Trelleborg mindre attraktiv som arbetsgivare.
– Folk kommer söka sig till vidare till andra kommuner. Det blir en ökad belastning på oss som har en utbildning. Det finns en oro för att man kommer att ta in mer outbildad personal, säger Johanna Andersson.
Arbetsgivaren har ännu inte gjort någon risk- och konsekvensanalys av vad det höjda arbetstidsmåttet kan innebära. Johanna Andersson fick lägga in en 6.6:a-anmälan för att få i gång det arbetet.
Under tisdagskvällen ordnade Kommunal i Trelleborg ett medlemsmöte. Förutom medlemmar var även tjänstemän och politiker inbjudna för att kunna svara på frågor. Över 300 medlemmar kom.
– Det var en otrolig uppslutning. Våra medlemmar ställde frågor i en och en halv timme. Det var många frågor om hur arbetsmiljön kommer att påverkas, säger Annika Jönsson, sektionsordförande för Kommunal i Trelleborg.
Johanna Andersson från Kommunal kommer att ha ett möte med socialchefen för att diskutera vad som sades på mötet.
Socialnämndens ordförande, Venzel Rosqvist (M) säger till KA att man måste öka arbetstidsmåttet.
Varför får de ingen kompensation för det?
– Annars blir det ingen besparing. Nämnden har ett stort underskott, säger han.
Till SVT Skåne har Rosqvist sagt att utan arbetstidsförkortning sparar nämnden bara 16 i ställer för 28 miljoner kronor.
Finns det inte en risk att Trelleborg blir en mindre attraktiv kommun att arbeta i med den här förändringen?
– Det tror jag inte. I många andra kommuner jobbar man 38 timmar utan att de har problem att hitta folk.
Det finns också en oro för att det här ökar stressen. Hur ser du på det?
– Stressen hade nog varit densamma även om de fått mer i lön, säger Venzel Rosqvist.
Annika Jönsson förstår att budgeten är tajt, men tror att förlängd arbetstid kan få negativa effekter.
– Man måste se sig omkring. Vi har redan i dag bland de högsta sjuktalen i Sverige. Hur ska man lösa det? Det kommer att bli svårt att rekrytera och det kommer bli mer ensamarbete. Jag undrar hur långt man kan spara på säkerheten och hur långt man kan dra det innan personalen går in i väggen, säger Annika Jönsson.