Nattarbetare kommer att få jobba nio i stället för tio timmar och dessutom införs tvåskift.

– Det här blir sämre för oss som jobbar ren natt. Vi kommer att få fler arbetspass och dessutom blanda olika arbetstider. Alla vet att det är hälsovådligt att blanda olika arbetstider. Kvällspassen är ännu lite kortare vilket gör att de blir fler. Återhämtningen försvinner för oss, säger Emma Ed, undersköterska och skyddsombud för Kommunal.

Emma Ed arbetar 80 procent på ett korttidsboende och lägger sitt schema så att hon var tredje vecka får nästan helt ledigt. Som mest jobbar hon i dag fem dagar i sträck.

– Det är jätteviktigt för mig att få den återhämtningen.

Andra förändringar som de upplever som försämringar är att de ska få kortare schemaperioder, fyra i stället för sex. De kommer inte längre att få lägga önskecheman. Det ska en samordnare göra centralt. Emma Ed tror att de kommer att få mycket kortare sammanhängande ledighet.

– De gör det väl för att använda personalen mer effektivt, men det kan bli sämre för oss.

KA har flera gånger skrivit om hälsosamma scheman som flera kommuner infört efter att det blivit ett krav att erbjuda heltid. Emma Ed tycker att det är bra att de som vill kan jobba heltid, men att det är viktigare att undersöka varför så många ändå väljer att jobba deltid.

– I Skövde har vi som är årsarbetare kunnat jobba heltid sedan 2002-2003, men ändå gör inte alla det. Jag själv orkar inte. 80 procent är min smärtgräns.

Emma Ed och de andra nattarbetarna har sammanställt en kravlista från nattarbetarna och skickat ut den till politiker och tjänstemän. Ett av kraven är kommunen ska införa rena nattjänster. Som det är i dag är det frivilligt om man vill gå in och arbeta pass andra tider på dygnet.

De vill också att kommunen inför arbetstidsförkortning.

– Vi kan jobba åtta eller nio timmar men då får de göra en arbetstidsförkortning så att det blir heltid, säger Emma Ed.

För att uppmärksamma sina krav kommer de att genomföra en manifestation i dag, torsdag. 97 personer som jobbar natt har skrivit under på kravlistan.

Emma Ed har också bjudit in hela kommunfullmäktige och vård- och omsorgsnämndens ledamöter samt pensionsärsorganisationer. En person som arbetar inom LSS kommer också att tala.

– Jag hoppas att många kommer och vi hoppas få igenom våra krav. Det är också viktigt att synliggöra våra villkor för dem som inte är i vården så att de ser hur vi faktiskt har det. Vi vill bli hörda, säger Emma Ed.