Mirdza Actins.

Mirdza Actins.

Du har ett arbete, en månadslön och ett hyreskontrakt med en hyra du mäktar med. Ändå känner du en ständig oro över att du inte kommer att ha råd att bo kvar.

Det handlar om något som kallas ”renovräkning”. Ett nybildat ord av renovera och vräkning. Det betyder att fastighetsägarna renoverar bostäder med främsta syfte att kunna höja hyrorna så mycket som möjligt.

Följden blir att många hyresgäster inte har råd att bo kvar. De tvingas flytta. Och sedan flytta igen när renoveringarna når till nästa område.

– Många i mitt område Gottsunda är jättestressade. Att bo är en mänsklig rättighet, men det är en mänsklig rättighet som hotas av renoveringarna. De som har råd att bo, de ska få bo, men oss andra tar ingen ansvar för, säger omvårdnadsassistent Mirdza Actins i Uppsala.

Om precis detta handlar Fredrik Gerttens aktuella film ”Push” – en käftsmäll till dokumentär som visar hur multinationella bolag köper upp slitna hus i förortsområden, renoverar dem på ytan och chockhöjer hyrorna så att de tidigare hyresgästerna inte har råd att bo kvar.

Det pågår i Sverige och det pågår i hela världen. Hyresgäster med lägre inkomster trycks på det viset längre och längre ut från städerna. 

– De här företagen älskar bostäder där fattiga människor har råd att bo, då vet de att det finns pengar att tjäna. För dem är inte hyresgästerna kunden, det är investerarna som är kunden. Det är en helt ny dynamik. I Sverige har vi en självbild av att vi sitter säkert, men många medborgare gör inte det. ”Push” är den ultimata skräckfilmen, säger filmaren Fredrik Gertten.

Fredrik Gertten.
Fredrik Gertten.

I filmen ”Push” berättas att riskkapitaljätten Blackstone som gav sig in på den svenska hyresmarknaden så sent som 2014 i dag är den största privata ägaren av förortsfastigheter i Sverige. Deras affärsidé som går att läsa på deras hemsida handlar om ”Köp. Fixa till. Sälj”.

De köper i miljonprogramsområden, renoverar på ytan (utan att satsa på underhållet) och höjer hyrorna med 40–75 procent. De är en av världens största fastighets­ägare med bostäder i Nordamerika, Latinamerika, Europa och Asien.

En pikant detalj är att många svenskars pensionspengar möjliggör Blackstones inköp, eftersom fonderna investerat i bolaget.

– Din pension går upp men din hyra går också upp, så what’s the fucking point, kommenterar Fredrik Gertten.

Värt att poängteras är att både allmännyttan och mindre privatvärdar agerar på samma sätt. Många hyresgäster som bor i kommunala hyresrätter upplever samma hyreshöjningar. Utvecklingen har där­emot växlats upp med Blackstones och liknande företags intåg på den svenska hyresmarknaden.

Mirdza Actins.

Jag tycker att det är viktigt att vara aktiv i Hyresgästföreningen. Det är den vägen och genom protester vi kan förändra vad som sker.

Mirdza Actins

En del av de hus som Blackstone köpt ligger några gator bort från Mirdza Actins hem i Gottsunda/Valsätra. Renoveringen är i full gång. Mirdza har bott i Uppsalastadsdelen i 32 år och sett området förändras. När det förekommer i mediebevakningen i dag uppmärksammas det främst för sina problem.

– Skjutningar, narkotikaförsäljning, bilbränder. De flesta bor här för att de inte har råd att bo någon annanstans. Vi klarar inte av några stora hyreshöjningar. Vi är oroliga över vart vi ska ta vägen, säger Mirdza Actins.

Hon arbetar natt som omvårdnadsassistent på ett korttidsboende för funktionsnedsatta. Hennes oro och frustration har tagit två olika vägar.

Hon har engagerat sig i Hyresgästföreningen för att bjuda fastighetsägarna motstånd. Och hon har nyligen skaffat två extrajobb för att dra in mer pengar.

Hon säger att Hyresgästföreningen och lokala protester lyckats dämpa hyreshöjningar på vissa ställen. 

– Här i Gottsunda finns mycket social utsatthet. Det finns en oro men man vet inte hur man ska kanalisera den. Jag tycker att det är viktigt att vara aktiv i Hyresgästföreningen. Det är den vägen och genom protester vi kan förändra vad som sker. 

Att göra motstånd

Boken ”Renovräkt! Hyresvärdars makt(spel) och hur du tar striden” är en guide till olika strategier boende använt för att göra motstånd. Boken gavs ut i våras och innehåller ordlista och verktygslåda med de viktigaste tipsen. Författarna är forskare och aktivister.