Sommarläsning.

Högspänning

Av Henrik Bromander (Bokförlaget Atlas)

Finns det något mer stigmatiserande än att säga att man är elallergiker? Det får läraren Lotta – bildad och erfaren, men dukar under av kraven från den moderna skolan där elever och föräldrar är kunder – känna av. Lotta får tecken på utbrändhet och blir sjukskriven innan hon ger sig själv diagnosen elallergiker. En berättelse om när själva kroppen tar stryk av det moderna samhället.

Therése Söderlund  

Testamente

Av Nina Wäha (Norstedts)

”Testamente” är en krönika över familjen Toimi på 80-talet i finska Tornedalen. Berättelsen kretsar kring familjebanden i en familj med tolv levande syskon, en utsliten mamma och en avskydd pappa. Får man ens plats i en sådan storfamilj? Redan i starten får läsaren veta att ett mord kommer att ske.

En bok att bli totalt uppslukad av. Magnifikt skriven. 

Therése Söderlund

I döden för dig

Mian Lodalen och Maria Ahlsdotter (Bonnier Carlsen)

Nina sover på balkongen för att klara sig från sin otäcka styvpappa. Mot alla odds får hon en vän, Onni. Även han har det svårt och när de dras in i farliga lekar med ett tvillingpar kan allt bara gå åt helvete. Starka och otäcka scener med övergrepp, misshandel och missbruk varvas med små ljuspunkter som att känna att man har en vän om så bara en enda i hela världen.

Susanna Lundell

Den stora skrivboken/Beviset/Den tredje lögnen

Av Agota Kristof (Wahlström & Wistrand)

En trilogi där läsaren aldrig blir riktigt säker på vad som är sant. Det är krig och två tvillingbröder ska bo hos sin mormor under svåra omständigheter. Bröderna tvingas bli hårda som stål för att överleva. Ända till slutet förblir läsaren osäker på hur brödernas relation egentligen har varit och vem som har gjort vad.

Susanna Lundell

Överstinnan 

Av Rosa Liksom (Wahlström & Widstrand)
 
Med ett kulsprutesnabbt språk beskriver Rosa Liksom nästan hela Överstinnans liv i skuggan av krigen och fascismen i 1900-talets Finland. Jag överdriver inte om jag säger att nästan varje mening skulle kunnat vara en roman i sig. Liksoms språk är lika fiberrikt som ett finskt rågbröd samtidigt som det är fyllt av en absurd berättarkraft.

Pernilla Josefsson

Klass – är du fin nog?

Av Anneli Jordahl (Bokförlaget Atlas)
 
När den kom 2003 orsakade ”Klass – är du fin nog?” heta debatter om klassamhället som många menade inte fanns. Nu kommer boken där Anneli Jordahl vänder ut och in på klassbegreppet för att förstå samhället, sig själv och sin bakgrund i nyutgåva för en ny tid. En tid som gör den än mer läsvärd, med ett nytt intressant förord av Lisa Langseth och fler intressanta
intervjuer.

Pernilla Josefsson

Nitton kvinnor. Berättelser om syriskt motstånd

Av Samar Yazbek (Ordfront)

De längtar till ett Syrien utan krig, kvinnorna i ”Nitton kvinnor” som Samar Yazbek intervjuat och vars berättelser utgör boken. Det handlar om kraften i kampen, om motstånd, om våld och vad våldet gör med oss. Vi får kunskap om vardagen och hur våld och krig påverkar in i minsta skrymsle. Vi är med i förhörsrummen, på gatorna och i köken.

Catarina Berglund

Den första kvinnan

Av Lotta Lundberg (Natur & Kultur)

Rör sig mellan flera olika tidsplan och berättelser, dock med samma Sara i fokus. Vi möter henne som en av de smarta nördarna på försvarets ryska tolkutbildning. Som journalist med en karriär som sanningssägare betald av de ryska trollfabrikerna. Och i ett efteråt där hon sitter i Scandland, ett Skandinavien som lämnat EU på sina höga hästar. Jag läser som vore det en thriller, bara alltför likt vår nutid för att vara ren fiktion.

Catarina Berglund

Barnet. En sonettkrans

Av Olivia Bergdahl (Ordfront)

Olivia Bergdahl har varit svensk mästare i poetry slam och det märks i denna sonettkrans där rytmen i meningarna och orden skapar kraftfulla melodier i mitt inre medan jag läser. Hon driver läsaren framåt samtidigt som jag vill stanna upp och njuta av varje mening. Det handlar både om framtiden och den första platsen och om gympaskor köpta att växa i. När Olivia Bergdahl skriver ”tar havet fart i Göta älv”. Jag läser och läser om.

Catarina Berglund

Salamanderkriget

Av Karel Čapek (Norstedts)

En sjökapten upptäcker en intelligent sorts salamander som visar sig vara toppen inte bara på att fånga pärlor ur havet, utan kan exploateras för allt möjligt arbete. Salamandrarna lär sig tala, förökar sig och tycker en dag att havet blivit för trångt för dem. Satirisk och smart systemkritik-sci-fi från 1930-talet med många bottnar.

Mira Hjort

Fotnot: Hitta fler boktips bland våra bokrecensioner.