När terminens sista Kommunalarbetaren landat i era brevlådor är det början på juni. Sommaren står i full blom och det är skolavslutningsdags. Det är också tid för avslutning på förskola, i idrottsföreningar och på andra fritidsaktiviteter. För många är det bråda tider och mycket som ska hinnas med på kort tid.

Samtidigt börjar några räkna ner dagarna till semestern. Andra ska jobba under sommaren och det dröjer ett tag till innan det blir dags för efterlängtad ledighet.

Flera av er läsare har sådana jobb att ni arbetar när andra är lediga. Ni gör ett otroligt viktigt arbete inom räddningstjänst, buss, vård och omsorg när många andra är lediga.

Oavsett hur det ser ut för dig som läser denna text, är pauser en viktig del av livet. Utan pauser och nödvändig vila ingen tid för återhämtning. För att fördjupa mig i ämnet har jag nyligen läst boken ”Paus – konsten att göra något annat” av Patrik Hadenius.

Kanske kommer du på att du ska engagera dig fackligt, gå en fortbildning eller något helt annat när du inte gör något speciellt alls. Det är ur lugnet de goda tankarna föds.

I boken får läsaren veta att grekiskans paus betyder slut och en mängd exempel tas på pauser av olika slag som ryms i livet. Några exempel är fikapausen, lunchrasten och att bara några korta sekunder försöka hinna ta sig tid att blicka ut genom ett fönster eller prata lite med en kollega. Allt detta är exempel på pauser som är viktiga för hälsan och för att må bra.

Dessvärre innehåller livet och arbetslivet inte alltid de nödvändiga pauserna och den vila vi så väl behöver. Blir det så en längre tid leder det till sist till ohälsa.

Föräldraledighet, sjukdom eller semester kan också ses som ett uppehåll från arbetslivet och en möjlighet att fundera på vad man vill göra med sitt liv. En springtur i skogen, yoga eller att lyssna på musik kan också ge den där vardagspausen som gör hela skillnaden.

Förhoppningsvis får du möjlighet till en semesterpaus eller pauser på annat sätt under sommaren. Det behövs för att ladda batterierna. Även om du arbetar när andra är lediga kan du försöka få till en promenad eller springtur i skogen eller en stund utomhus efter jobbet och bara vara.

Kanske kommer du på att du ska engagera dig fackligt, gå en fortbildning eller något helt annat när du inte gör något speciellt alls. Det är ur lugnet de goda tankarna föds. Glad sommar!