Hur fick du idén?

–  Efter att jag besökt en av mina vårdtagare med Alina. Jag var väldigt nära den vårdtagaren, och jag såg hur hennes psykiska hälsa blev mycket bättre så fort hon träffade Alina. Det väckte en fundering sedan när jag blev pappaledig, att detta skulle vara något som vi kan göra, för vi är också rastlösa och vill ha något vettigt att göra om dagarna. Sedan gick vårdtagaren bort och då kände jag att vi gör det här som en hyllning till vårdtagaren. Därför heter det projekt 44, för det var hennes nyckelnummer.

Vad gör ni?

– Egentligen far vi bara och hälsar på. Alina är bara 13 månader gammal så hon gör inte så mycket, men hon springer omkring och livar upp stämningen. Och så sitter de och fikar tillsammans och hon sitter i famnen hos en del. Det är så fint att se, bara att de ser Alina så lyser de upp. Man ser glädjen i dem, även om de är demenssjuka så ser man att det gör skillnad. Barn och husdjur har förmågan att sprida glädje.

Hon är väldigt social, hon tycker att det är jättekul med de äldre och de äldre tycker att det är jättekul med henne.

William Larsson

Vad tycker din dotter?

– Hon tycker att det är jättekul, hon är van med äldre, med gammelfarmor och hennes grannar. Hade hon inte gillat det så hade vi inte gjort det, hon går i första hand. Jag är ändå pappaledig, allt hänger på henne. Hon är väldigt social, hon tycker att det är jättekul med de äldre och de äldre tycker att det är jättekul med henne.

Är du föräldraledig på deltid nu?

– Nej, jag är pappaledig 100 procent till mitten av augusti. Vi gör kanske två besök i veckan. Det här var ett projekt jag kom på bara för att ha något viktigt att göra om dagarna. Så jag mailade socialchefen i kommunen och så for vi på möte. Hon tyckte att det var en jättebra idé. Det handlar inte om pengar, det får jag från Försäkringskassan när jag är föräldraledig. Det här är någonting som gör skillnad för andra som gynnar även oss som inte har något speciellt om dagarna. Personalen får det också roligare när det är kommer ett barn och det blir något annat än de vanliga rutinerna. De blir jätteglada, ibland blir de gladare än pensionärerna.