Folkbladet Västerbotten har skrivit om läkemedelsstölder som skett inom vård och omsorg i Skellefteå kommun.

I samband med det skickade en ansvarig chef ett utskick till personalen där det stod att personalen hade tystnadsplikt och skulle hänvisa till boendechefen om media kontaktade dem. Det trots att alla offentliganställda har meddelarskydd. Många har enligt Folkbladet Västerbotten blivit upprörda och Malin Andersson på Kommunals sektion i Skellefteå är kritisk till agerandet.

– Det är inte okej. Det är upp till individen att bestämma om man vill säga något eller inte. Just att det här kommer precis när det publicerats artiklar där medarbetare uttalat sig gör ju att folk funderar, ”man kanske inte vågar yttra sig”, även om det inte handlar om samma sammanhang, säger hon till Folkbladet Västerbotten.

Nu kräver hon en ursäkt till de anställda och att cheferna utbildas.

– Vi har redan de som är rädda för att yttra sig. Den känslan ska vi inte förstärka. Man ska känna sig trygg, säger hon till Folkbladet Västerbotten.

Staffan Näslund som är förvaltningschef för socialförvaltningen håller med om att chefen gjorde fel och att de anställda inte har tystnadsplikt.

– Det vi gör nu, på förekommen anledning, är att gå ut till alla chefer och be dem att ta upp med sina arbetsgrupper att meddelarfrihet gäller, säger han till Folkbladet Västerbotten.