I Socialdemokraternas framtidskontrakt inför mandatperioden 2014-2018 lovade man att införa en tvingande lag för att alla kommuner skulle införa nattis. Någon lagstiftning blev det dock inte under förra mandatperioden och tyvärr ser vi nu att utvecklingen börjar gå åt fel håll.

I Stockholms län har såväl borgerligt styrda Danderyd som socialdemokratiskt ledda Botkyrka beslutat att lägga ner nattisverksamheten. Och en liknande utveckling ses på flera håll i landet.

Vi lever i ett samhälle där vi i allt högre utsträckning förväntar oss service dygnet runt. Sjukvården kan inte bara ha öppet på kontorstid. Den som är ute sent på kvällen vill kunna ta bussen hem. Risken för brand minskar inte för att det är mitt i natten. Det är Kommunals medlemmar som bär upp den här verksamheten. Våra medlemmar arbetar inte bara dagtid. Våra medlemmar arbetar dygnets alla timmar och veckans alla dagar för att det här samhället ska hålla ihop.

Och då har vi inte ens börjat tala om all annan service vi förväntar oss dygnet runt. Affärer ska vara öppna och restauranger likaså. Och om vi behöver ska vi enkelt kunna beställa en taxi eller hemkörning av mat trots att det är sent på kvällen. I exportindustrin krävs skiftarbete för att möta internationell efterfrågan.

Allt det här kräver människor som arbetar när andra är lediga. Det är en fråga om både klass och kön. Över 60 procent av kvinnor i arbetaryrken arbetar ibland på obekväma arbetstider. Det gäller inte minst många inom Kommunals yrken.

När det inte finns barnomsorg på obekväm arbetstid slår det direkt mot Kommunals medlemmar. Men det slår också indirekt mot hela samhället. Även den som bara arbetar på kontorstid är idag beroende av att samhället fungerar även efter att de gått hem.

När kommuner nu drar ner på nattis hävdar man ofta att det är av besparingsskäl. Man hävdar att man inte har råd eller att man inte vill höja skatten. Och eftersom de flesta barn inte går på nattis så räknar man med att protesterna ska vara modesta. Men för den ensamstående mamma som behöver nattis för att kunna försörja sin familj är det livsviktigt.

Det är ingen lyx att tillhandahålla nattis för de barn vars föräldrar arbetar på obekväm arbetstid. Det är en absolut nödvändighet för att vårt samhälle ska fungera. Även när kommunalråden har släckt kontorslampan och gått hem.

Danderyd och Botkyrka, dra tillbaka era beslut och se till att även Kommunals medlemmar som jobbar obekvämt kan klara sin försörjning!

Nykvarn och Vaxholm, det är skamligt att inte erbjuda nattis!

Det är dags att vi slutar sätta vår gemensamma välfärd på svältkur och istället utvecklar den så att människor kan leva så fria och trygga liv som möjligt.