Matilda Ernkrans.
Matilda Ernkrans.

Varför har Socialdemokraterna inte hållit sitt vallöfte?

– Vi har fördubblat stimulansstöden till kommunerna så att man har större möjlighet att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid. Från 2015 har vi lagt 80 miljoner kronor årligen. Det vi har sagt på vår kongress är att vi på sikt kan tänka oss att lagstifta om barnomsorg på obekväm arbetstid, säger Matilda Ernkrans, riksdagsledamot för Socialdemokraterna och ordförande i utbildningsutskottet.

 

LÄS OCKSÅ: Så gick det med Kommunals valkrav

 

Så står det inte i ”Framtidskontraktet”. Det står att en av era främsta prioriteringar under mandatperioden är lagstiftning om obekväm barnomsorg.

– Anledningen till att vi har med det i ”Framtidskontraktet” är att visa att det här är en mycket tydlig prioritering för oss. När vi fick en socialdemokratiskt ledd regering valde vi att göra så mycket vi kunde så snabbt som möjligt och det snabbaste sättet var att fördubbla det stimulansbidrag som kommunerna kan erhålla. Det var så vi valde att ta oss an detta.