”Dags att rosa alla bussförare” skriver bussbolaget Nobina i ett pressmeddelande och berättar att de kommer dela ut rosor till sina 6000 förare i dag den 18 mars, Bussförarens dag.

– Varje dag reser en miljon resenärer med någon av våra bussar. Detta hade inte varit möjligt utan de 6000 bussförare som varje dag, året runt ser till att bussarna rullar fram till hållplatsen och vidare mot nästa mål. Arbetet som förarna utför är värt minst 6000 tack, ett till varje förare, säger Henrik Dagnäs, vd för Nobina Sverige, i pressmeddelandet.

Abdi Farah är huvudskyddsombud på Nobinas garage i Kallhäll utanför Stockholm och tycker att det är trevligt att arbetsgivaren vill uppmärksamma deras dag. Men en ros är för lite.

– Jag tycker att de kunde ha bjudit alla förare på frukost. Många börjar arbeta tidigt, säger Abdi Farah.

Och rosor i all ära – allra helst önskar han sig en bättre arbetsmiljö.

– Det är något vi pratar dagligen om på jobbet. En fråga vi är speciellt drabbade av i Kallhäll är att vi börjar och slutar på olika ställen, det är det vi driver mest.

Arbetsdagen blir lång. Det kan röra sig om 1,5 timme extra som vi inte får betalt, bara för att vi hämtar bilen. Det är den största frågan för förarna.

Abdi Farah

De flesta måste åka bil till jobbet eftersom bussdepån i Kallhäll ligger lite avsides från kollektivtrafiken, och dessutom börjar ju många arbeta innan den är igång. Om man slutar arbetsdagen på en annan plats måste man sedan åka till garaget och hämta bilen.

– Arbetsdagen blir lång. Det kan röra sig om 1,5 timme extra som vi inte får betalt, bara för att vi hämtar bilen. Det är den största frågan för förarna, säger Abdi Farah.

Han tror inte att så många resenärer vet om att det är Bussförarens dag, men säger att det brukar vara några som har uppmärksammat det och säger något uppmuntrande.

Jag har noterat att det är många resenärer som inte hälsar på bussförarna, vad tycker du om det?

– Vi hälsar 90 procent av gångerna men får ett hej tillbaka kanske 40 procent. Det kan vi förstå, man är stressad, för dem är det viktigt att komma fram. Men det är trevligare om de hälsar, det är väldigt trevligt att kunna heja på folk.

Bussförarens dag firas internationellt, första gången i Sverige var 2014. Datumet är ingen slump – den 18 mars 1662 i Paris ägde den första bussturen rum.