Anställda på arbetstillstånd som måste betala tillbaka delar av lönen och samtidigt jobba långt mer än kollektivavtalets regler. Anhöriga till vd:n som fått arbetstillstånd trots att de inte jobbar i företaget. Det är några av de saker som KA och Arbetet nyligen har avslöjat pågår på hemtjänstföretaget Enklare Vardag, enligt såväl källor som dokumentation.

Erik Holmgren är enhetschef på Migrationsverkets arbetstillståndsenhet i Stockholm och har läst granskningen.

– Givetvis kommer den här artikeln att leda till att vi behöver titta på det här företaget, säger han.

Enklare Vardag har avtal med sju kommuner i Stockholmsområdet.

Fusket i Enklare Vardag

Politiker: ”Ord står mot ord”

Nyheter

Erik Holmgren kan i nuläget inte svara på om myndigheten har inlett en utredning på grund av uppgifterna. Han menar dock att det skulle kunna vara fråga om brottet människoexploatering.

– Det är ju någonting polisen får utreda förstås, men Migrationsverket har en möjlighet att kalla sökande på muntlig intervju och ställa frågor om arbetssituationen och så vidare.

Erik Holmgren menar dock att möjligheten att driva ärenden mot felande arbetsgivare är ganska små när det gäller arbetstillstånd. Det är i sig inte olagligt att ge lägre lön än man lovat från början. Den som först och främst drabbas när Migrationsverket upptäcker fel är arbetstagaren som förlorar sitt tillstånd.

– Det är ju en liten snedfördelning i lagen som den ser ut i dag när det gäller konsekvenserna, säger han.

Elisabeth Antfolk, Kommunal.

Fusket i Enklare Vardag

Kommunal: ”Fullkomligt förkastligt”

Nyheter

Sedan 2009 har 53 personer beviljats arbetstillstånd för att jobba på Enklare Vardag. Företaget ligger därmed trea på listan över de hemtjänstföretag i Sverige med flest ansökningar om arbetstillstånd de senaste fem åren. De två som har fler är betydligt större företag.

Enligt Erik Holmgren kan antalet arbetstillstånd vara något Migrationsverket tittar på. Men det är inte alls självklart.

– Har företaget ekonomi för det så finns det inga hinder för att ha många arbetskraftsinvandrare. Ett uppenbart fall brukar vara en närlivs eller kiosk som helt plötsligt ska ha tio personer. Då lyfter vi ögonbrynen. Men är det ett medelstort företag som har god ekonomi är det ingenting konstigt.

Inte heller att många av de som kommit på arbetstillstånd är släktningar till vd:n är något Migrationsverket kan ha synpunkter på så länge annonseringen av tjänsterna gått rätt till, enligt Erik Holmgren.

– Det är upp till dem att anställa vem de vill. Att man anställer någon man är släkt med är i sig inget skäl för avslag.

Så står det i lagen: Människoexploatering

”Den som […] genom olaga tvång, vilseledande eller utnyttjande av någons beroendeställning, skyddslöshet eller svåra situation exploaterar en person i tvångsarbete, arbete under uppenbart orimliga villkor eller tiggeri, döms för människoexploatering till fängelse i högst fyra år.”