För något år sedan började vi prata högt om mens, som förut var omgivet med hysch, hysch… Och i fjol började vi prata om nästa tabu, klimakteriet, kanske i och med SVT:s serie ”Klimakteriet – det ska hända dig” – programmet för dig som har svettats klart, som är på väg eller inte vet. Eller vet vi? Kanske har vi glömt. För drygt 20 år sedan var klimakteriet också i ropet. Då var det 40-talisterna som var där, nu är det 60-talisterna eller kanske 70-talisterna.

Frågan är om det finns alls. Klimakteriet, alltså. Eller snarare besvären som det sägs orsaka.

När jag läser antologin ”Klimakteriet” där tolv kända kvinnor skriver om sina erfarenheter så fastnar jag för att Agnes Wold slår fast att klimakteriet inte är någon psykiskt skör period. Och Unni Drougge som vägrar att k-märka en orimlig livsbörda. Hon menar att klimakteriet blivit en dumpningsplats för alla livsrelaterade problem i medelåldern, alltså tonårsbarn, sjuka föräldrar, bonusfamiljer och så vidare.

Men visst, vallningar och sköra slemhinnor finns också. Annika Lantz skriver sitt kapitel under förra sommarens rekordvärme med skogsbränder och eldningsförbud: ”Är du över 50 – ligg inte ens på din egen bakgård”.

Humor och fakta blandas också i ”Hormonernas svall – en klimakteriememoar” av Francine Oomen som slår fast att inget är normalt i den här perioden och att just det är normalt.

”Menopausen är början på något nytt” skriver Monika Björn i förordet till ”Stark genom klimakteriet” som är fylld av sunda träningsråd som passar alla – oavsett ålder.

Och då tänker jag att Gudrun Schyman har helt rätt när hon i ”Klimakteriet” skriver:

”Makten till problemformuleringen är central”. Och vem kan säga emot det?

Klimakteriet – fyra tips

  • ”Klimakteriet – det ska hända dig”,  SVT Play.
  • ”Klimakteriet” av Åsa Beckman, Annika Lantz, Åsa Moberg, Gudrun Schyman med flera.
  • ”Menopausen är början på något nytt” av Monika Björn.
  • Hormonernas svall – en klimakteriememoar” av Francine Oomen.