Kommunalare har ofta tunga och stressiga jobb. 80 procent har värk i kroppen, visade en undersökning som KA gjorde 2018.

Kommunal har uppfattat att medlemmarna inte bara vill ha fackets hjälp med att förbättra arbetsmiljön, utan också vill ha hjälp med sin personliga hälsa.

– Det har kommit fram i undersökningar och medlemsdialoger, säger Tina Dahlström.

Den nya hälsosatsningen heter Kommunal Balans & Hälsa. Huvudinslaget är att medlemmarna får tillgång till ett webbverktyg som heter PriusHealth och som är utvecklat av forskare vid Göteborgs och Lunds universitet. Det ger tillgång till vetenskapligt bevisad kunskap, och hjälper användaren att steg för steg komma fram till vilka livsstilsförändringar som passar ens eget liv.

Verktyget är vetenskapligt utvärderat i en studie på 2000 deltagare. De som använde det regelbundet fick lägre blodtryck, lägre blodsocker, bättre hjärtkapacitet, mindre smärta och mådde bättre.

Anders Rosengren.

Verktyg hjälper till hälsosamma vanor

Hälsa

Det var forskarna som tog kontakt med Kommunal och erbjöd verktyget, som är finansierat av forskningsanslag och därför inte kostar något för Kommunal.

– Det är en fantastisk grej och det känns väldigt spännande att vi nu har den på plats, säger Tina Dahlström.

Utöver verktyget PriusHealth finns bland annat artiklar om träning och stress, recept och en instruktionsfilm om hur man tränar med gummiband. Allt är samlat på kommunal.se/balans. För att komma åt PriusHealth måste man vara medlem i Kommunal och logga in.

Hälsosatsningen har smygstartat, men lanseras idag 14 februari. Det är Alla hjärtans dag, en dag då Kommunal i flera år har gjort kampanjer med arbetsplatsbesök för att uppmärksamma olika frågor. Även detta år blir det flera arbetsplatsbesök för att demonstrera hälsosatsningen.

Använd Priushealth gratis

  • Webbverktyget Priushealth finns inte tillgängligt för allmänheten, men Kommunals medlemmar kan använda det utan kostnad.
  • Finns på kommunal.se och kräver att man loggar in på Mina sidor. Där finns numera även en del annat hälsorelaterat material.