En telefonsignal, och Alice får höra att hon behövs för dagen på en förskola. Ett ja på frågan ”har du jobbat med barn förut?” är vad som behövs för att Alice ska få ta steget in på avdelningen. ”Då vet du hur det fungerar”.

I ”Vikarie” visar Adam Starsmark upp vikariens omöjliga situation. Man förväntas känna till allt och kunna det mesta samtidigt som man inte får förutsättningar för att klara av arbetet.

– Jag ville undersöka och visa den dubbla synen på vikarien. Jag vill gärna arbeta i en socialrealistisk genre, det är en fin genre och ett tacksamt sätt att skapa film. Det ger mycket utrymme för äkthet och människor, inte så mycket fokus på teknik, säger Adam Starsmark.

Adam Starsmark.

Adam Starsmark.

Det finns många intressanta trådar i filmen. Glappet mellan nyutexaminerade och erfarna när tiden och de anställda inte räcker till. Sura kommentarer från förskollärare med över tre års högskolestudier (och studieskulder) i bagaget som får helt oerfarna vikarier som kollegor.

Alice i filmen hamnar i en situation som hon inte vet hur hon ska agera i. Det finns ingen i närheten att fråga. Det slutar med att en pappa som bor på annan ort och inte har vårdnaden om sin dotter försvinner med henne från förskolan. När Alice läser från dokumenten att dottern ska hämtas först senare möts hon av ”jag har gått tidigare från jobbet, jag tänkte att vi skulle hitta på något kul”. När hon kommer tillbaka från kontoret där hon frågat arbetsledaren och vet att pappan inte ska eller får hämta är det redan för sent.

Det här är ingen svartmålning av förskolan eller av individer eller yrkesgrupper. Jag vill kritisera systemet.

Adam Starsmark

Adam Starsmark har ingen egen erfarenhet av arbete inom förskolan. Men han har många vänner som hoppat in som timvikarier och hans mamma arbetade på en förskola under hela hans uppväxt. Av dem har han samlat på sig berättelser som han använder i filmen.

– Det här är ingen svartmålning av förskolan eller av individer eller yrkesgrupper. Jag vill kritisera systemet och visa en vikarie som sätts i en ohållbar situation som det inte finns någon enkel väg ut ifrån.

Vi träffas dagen efter att filmen haft premiärvisning under Göteborgs filmfestival. Utanför virvlar och yr det snö. På andra sidan bordet sitter en yr och upprymd regissör och pratar om vad roligt det är när filmen möter en publik.

Huvudbudskapet fungerar inom många andra yrkesområden. Ett sms eller en telefonsignal som väcker en på morgonen och meddelar att det finns ett jobb. Den obefintliga introduktionen på arbetsplatsen. ”Du kan hänga av dig i personalrummet”, säger den som tar emot och försvinner utan att berätta var personalrummet finns. I ”Vikarie” finns en kritik mot hela dagens arbetsmarknad.