”The Good Fight” utspelar sig runt alla de människor som befolkar en advokatfirma i Chicago. Det är amerikanskt tjusigt, lättsmält på ytan men med sanslöst mycket innehåll för den som börjar titta.

Eftersom alla de (nästan bara) kvinnor vi följer jobbar på firman står juridik i fokus, men i seriens första avsnitt väljs Trump till president och allt eftersom (framför allt i säsong två) blir politiken en lika viktig faktor att ta hänsyn till. Ända in i domstolarna, eftersom domare helt plötsligt finns på plats av politiska anledningar och inte på grund av deras juridiska förmågor.

Mitt bland maktkampen på rättegångsgolvet och mellan olika advokatfirmor, polisbrutalitet och kärleksproblem nystas allt det som är aktuellt i dagens samhälle in. Högerextremisternas hat, nya hårda migrationslagar, falska nyheter och hur man via Facebook kan ”plantera” och manipulera så att en fejkad nyhetspost når exakt de användare man vill. En perfekt skola för att fatta vad mikrotargeting egentligen är.

”The Good Fight” är en fristående fortsättning på serien ”The Good Wife”, som man inte behöver ha sett innan, jag har inte gjort det.

Utan att det görs något särskilt väsen av det är nästan alla huvudpersonerna kvinnor. Huvudfokus är inte deras kärleks- eller familjerelationer, utan jobbet och det samhällsskeende de befinner sig i, och bara det kan ju vara värt en titt. (Och stanna kvar till säsong två, det är då det blir riktigt bra.)

Finns att se på HBO Nordic.

Två andra tv-serier värda att se

  • Bodyguard (Netflix). Politisk dramathriller från brittiska BBC om en krigsveteran som blir livvakt åt konservativa och hökiga inrikesministern Julia Montague. Terrorism, makt och åtrå.
  • 1992 (HBO Nordic). Italiensk tv-serie som ger en dramatiserad bakgrund till Berlusconieran i italienskt liv. Via sex karaktärer skildras lust, korruption, politik och maktspel. Extremt sevärt.