De är gifta och lever ihop, men delar också arbetsplats. Susanne och Leif Wald arbetar båda inom hemtjänsten på Tjörn. På jobbet har de märkt att många av dem de möter under julen sitter ensamma.

– Antingen har de inte några släktingar eller så orkar de inte åka till dem.

När paret var på semester tillsammans för några veckor sedan satt de och tänkte på de ensamma julfirarna och kom på en idé.

– Vi satt på balkongen och pratade. Det var då vi kom på att vi skulle göra något så att de också får känna lite julstämning på julafton, säger Leif.

De hade hört talas om att alla hemtjänstkunder på Gotland får en julklapp från en stiftelse som en privatperson startat. Så ska vi också göra tänkte paret och direkt när de kom hem började de jobba för att förverkliga idén. Med chefernas godkännande började de ringa runt till handlare, producenter och andra som de tänkte skulle kunna bidra och fråga om gåvor. Det har gått över förväntan.

– Nu har vi fått ihop julklappar till 140 hemtjänstkunder. Räknar vi dem som bara har larm också är de trehundra, men vi har fått dra gränsen där, säger Leif.

De får en liten påse med pepparkakor, sill, julmust och sådant. Och så får alla en skål med praliner.

Susanne Wald

Julklappen kommer att bestå av goda saker att äta på julen.

– Ett litet gottejulbord, säger Leif.

– De får en liten påse med pepparkakor, sill, julmust och sådant. Och så får alla en skål med praliner, säger Susanne.

Påsarna är inte packade ännu. Först ska paret åka runt och hämta upp allt de fått och köpt. Arbetet gör de på sin fritid.

– Ja, denna veckan har varit lite hektisk, säger Susanne som berättar att de är på väg att hämta upp 140 stora julmustflaskor som ska förvaras i hemtjänstlokalen.

– Men vi har fått lite hjälp av andra som tycker att det är en bra idé. Och det är värt jobbet, säger Leif.

Jag tänker att fler handlare ska ställa upp nästa år. Vi skulle kunna starta redan i augusti och förbereda.

Leif Wald

På julafton kommer hemtjänstgrupperna på ön att vara tomtar.

– Ja, alla som jobbar kommer att dela ut paket till dem de går till. Vi jobbar själva på kvällen, säger Susanne.

Tanken och förhoppningen är att det ska bli en tradition. I alla fall om man frågar Leif.

– Ja, och jag tänker att fler handlare ska ställa upp nästa år. Vi skulle kunna starta redan i augusti och förbereda. Och kanske ännu fler kan få paket. Men det är ofta så att jag får idéer och att min fru får hejda mig. Så vi får se, säger Leif.

– Fast blir det en tradition är det roligt, säger Susanne och öppnar för en fortsättning.