Det blir vanligare bland landets räddningstjänster att använda drönare. Just nu är räddningstjänsten i Storgöteborg, där Göteborg, Mölndal, Kungsbacka, Härryda, Partille och Lerums kommuner ingår, inne i två projekt med drönare.

I det ena är det ett projekt tillsammans med företaget Everdrone och Chalmers industriteknik. Där handlar det om att ta fram ett navigeringssystem för autonoma, alltså självkörande, drönare. Den tekniken ligger ännu flera år bort.

Räddningstjänsten i Storgöteborg håller just nu på att bygga upp en förmåga att flyga drönare, men som är styrda av brandmän från marken.

–  Tanken är att vi under våren 2019 ska ha en skarp operativ förmåga, säger Jakob Söderberg, brandman och projektledare.

Det är cirka 20 brandmän som utbildas till piloter. De får genomgå både ett teoretiskt och ett praktiskt prov.

Målet är att få en klar bild över vilka larm som en drönare skickas ut på.

– Vi har varit i kontakt med andra räddningstjänster som har drönare. Framför allt vid skogsbränder har det fungerat bra. Vi kan hitta branden i ett tidigt skede och förhindra att den blir för stor. Vår plan i uppstarten är att skicka ut drönare på ganska mycket händelser för att se vilka typer av larm drönaren kommer att kunna vara mest behjälplig på, säger Jakob Söderberg.

Drönaren kan också användas för att hitta till exempel olyckor med farligt gods och nödställda personer.

– Drönaren kan hjälpa oss att fatta de bästa besluten och det blir också säkrare för oss, säger Jakob Söderberg.

Projektet har tagits emot bra av de anställda.

– Det flesta är väldigt positiva och tycker att det är helt rätt.