För Anna Johansson är det en viktig princip att alla som arbetar i Sverige ska ha de rättigheter som finns i lagar och avtal.

– Men då kan vi inte acceptera ett parallellsamhälle med begränsade rättigheter för dem som inte har rätt att arbeta här, säger hon.

I en intervju med KA säger ordföranden i Fackligt Center för papperslösa, Bengt Sandberg, att vi aldrig kommer att kunna hindra människor att komma till Sverige och arbeta som papperslösa.

De skärpta reglerna med utökade möjligheter för polisen till arbetsplatskontroller gör att många papperslösa enligt Bengt Sandberg inte vågar kontakta Fackligt Center för papperslösa för att be om hjälp.

Därför måste de enligt honom få stärkta rättigheter att med fackets stöd driva sin sak mot arbetsgivare som utnyttjar dem, utan risk att bli utvisad.

Anna Johansson håller inte med om det. Hon gör en liknelse med trafficking där kvinnor från andra länder kommer hit som offer för sexhandel i Sverige.

– Självklart ska vi hjälpa dessa utsatta kvinnor. Men vi kan inte samtidigt då säga att de får stanna kvar i landet för att fortsätta med prostitution.

Anna Johansson tycker att det är bra att fackliga organisationer stöder papperslösa som utnyttjas av arbetsgivare.

– Men samtidigt är det märkligt att det finns ett fackligt center för papperslösa. Det är ju att säga att det är ok att vi har ett skuggsamhälle där personer har begränsade rättigheter jämfört med andra. Principen måste ju vara att det ska vara ordning och reda på svensk arbetsmarknad, har du inte rätt att arbeta i Sverige så ska du inte göra det.

Tycker du att Fackligt Center för papperslösa bör läggas ned?

– Det är inte min sak att avgöra. Jag tycker att det är upp till dem som har bildat centret att avgöra det, säger Anna Johansson.