– Det känns fantastiskt. Den första som fick priset var Stig Sjödin och när jag skrev ”Kallskänken” var han en stor inspirationskälla, säger Jenny Wrangborg.

Jenny Wrangborg debuterade med diktsamlingen ”Kallskänken” 2010. När jag når henne för att gratulera till ABF:s stipendium är hon mitt i repetitionsarbetet av ”Kallskänken – en poetisk kabaré” som har premiär 17 oktober på Teater Brunnsgatan 4 i Stockholm.

Jag grattar, men undrar samtidigt om hon inte börjar bli van vid äran efter att ha fått LO:s kulturpris, Stig Sjödin-priset, kulturstipendier från Handels och Målareförbundet och Gustaf Frödings stipendium, bland andra.

– Jag tror inte att man vänjer sig vid den här glädjen. Sedan betyder ju pengarna också en del. Rent praktiskt betyder det att jag kommer att ha möjlighet att skriva på min nya bok utan att plocka så många kallskänkspass, säger Jenny Wrangborg.

Berätta om din nya bok, vad skriver du på?

– Det jag skriver på nu är prosalyrik om otrygghet och handlar om en tjej som jobbar på bemanningsföretag. Nu skriver jag mer på prosa vilket inte är det format som läsarna är vana vid från mig. Jag tror att den röda tråden från mina diktsamlingar kommer att bli ännu tydligare nu. Den stora skillnaden är att det blir mycket mera ord!

Du fortsätter skildra arbetsvardag, arbetsvillkor och kamp?

– Det finns så mycket känslor och maktrelationer som är intressanta i de relationerna. Hur samhället är strukturerat och hur vi organiserar arbetet påverkar våra liv och våra relationer på ett sätt som jag tycker är intressant och vill utforska.

Jenny Wrangborgs debut ”Kallskänken” var realistisk och politisk poesi om arbete. Hennes andra bok ”Vad ska vi göra med varandra” beskrevs av KA:s recensent som en bok som inte bara ”andas sorg och mörker, utan också hopp, politisk uppvigling och kärlek till människan och hennes kraft att förändra.”

ABF:s litteratur- och kulturstipendium delas ut i dag torsdag klockan 17 i ABF:s monter på bokmässan i Göteborg. Det har delats ut sedan 1949 till personer ”som inspirerat och ingjutit mod, engagerat och kritiserat samt visat på vikten av solidaritet”.

 

Fotnot: Läs Jenny Wrangborgs samlade krönikor för Kommunalarbetaren här.