Dagen före valet fick runt 800 kommunalare mejl i David Sriwanats namn, enligt Dagens Nyheter som var först att rapportera om fallet och som KA berättade i onsdags. I mejlet fanns en uppmaning om att rösta på Sverigedemokraterna. David Sriwanat, förtroendevald för Kommunal på Lidingö, var på sitt arbete som vårdare på en gruppbostad då han fick beskedet om att hans identitet utnyttjats.

– Jag blev chockad och väldigt skärrad. Det känns både som en personlig kränkning och som en kränkning av min roll som facklig representant. Jag har själv utländsk bakgrund och sympatiserar inte med Sverigedemokraterna, säger han.

Genom att skapa en mejladress i David Sriwanats namn hade någon utgett sig för att vara han och använt hans roll som facklig förtroendevald till att uppmana till en röst på SD. Att någon fått tillgång till så många av medlemmarnas mejladresser kan bero på att en facklig representant av misstag råkat bifoga en fil där medlemmarnas mejladresser fanns. Det berättar Jessica Klemetsson, avdelningsordförande för Kommunal Stockholm. Incidenten ska ha skett i våras. Nu har Kommunal anmält sig själva till Datainspektionen så att de kan inleda en tillsyn.

–Det är klart att det är allvarligt, något sådant får inte hända. Vi har styrt upp rutinerna så att det inte kan hända igen. Samtidigt har Kommunal centralt anmält händelsen till Datainspektionen, säger Jessica Klemetsson.

David Sriwanat polisanmälde händelsen, men fyra dagar efter valet lades polisanmälan ned. Nu återupptas fallet då det framkommit ny information i ärendet. Polisen har bett it-brottsenheten inom den Nationella operativa avdelningen, NOA, att undersöka om den skyldiga kan spåras.

– De får kolla hur långt de kan komma. Men det finns väldigt mycket teknik man kan gömma sig bakom, säger Jeanette Fischer, förundersökningsledare vid polisområde Norrmalm till Dagens Nyheter.

För David Sriwanat är det positivt att polisen nu valt att återuppta utredningen.

– Jag hoppas ytterst att gärningspersonen eller personerna faktiskt ställs till svars. Jag tycker att det är väldigt allvarligt att det skedde i samband med valet, säger David Sriwanat.