Modellen med arbetstidsförkortning sjösattes i april, men man gjorde ett uppehåll under sommaren då alla fick jobba som vanligt. Det är på kvällspasset som tiden har kortats. Normalt arbetar undersköterskorna från klockan 14 till 22. Numera börjar de i stället 15.30.

– Jag tycker det är jätteskönt, men meningarna är lite delade. En del som har familj hade nog hellre fått fler lediga dagar, säger Camilla Strömbom men tillägger att de flesta är nöjda över att få jobba mindre.

Enligt Camilla Strömbom har man under ett års tid jobbat med att ta fram en ny arbetstidsmodell, men den blev inte av. I stället presenterade arbetsgivaren arbetstidsförkortningen utan att personalen fått vara med och tycka till.  Camilla Strömbom ser det som en quick fix för att lösa rekryteringsproblemen.

– Det som blivit lite tokigt är att vi bara får en halvtimme kvar att rapportera över och vi måste schemalägga arbetsplatsmöten och andra möten från klockan 14. Då försvinner ju hela idén med att börja senare de dagarna.

Nu ska personalen få vara med och utveckla modellen för att lösa de problem som uppstått.

Från arbetsgivarhåll uppger man att det är sjuksköterskebristen som är orsaken till arbetstidsförkortningen. Men enligt Camilla Strömbom har det redan märkts att arbetsplatsen blivit mer attraktiv även för kommunalare.

– Vi har en undersköterskeannons ute nu och det är nästan första gången sedan jag började arbeta fackligt som vi har sökanden som också jobbat på en akutmottagning tidigare. Det behövs verkligen kompetent personal här.

Camilla Strömbom påpekar att det fortfarande finns saker att förbättra med arbetstiden. Personalen på akuten jobbar ungefär lika många kvällspass som dagpass, vilket inte är populärt. Den som jobbat kväll och slutar klockan 22 börjar klockan 07 dagen efter.

– Det finns inget bra med det för någon. Men det är ändå bra att arbetsgivaren har börjat tänka på att göra något åt arbetstiderna och inte bara tänker på lönen.