KA har berättat om att Kommunals skyddsombud på Uddevalla Omnibus lagt ett skyddsstopp på biljettkontrollerna efter att bussförare utsatts för hot och våld vid biljettvisering.

– Vi vill att bussförarna ska slippa utföra biljettkontrollerna, har Mikael Romano, arbetsplatsombud, sagt till KA.

Omnibus kör i Uddevalla kommun på uppdrag av Västtrafik. Under onsdagen hade Omnibus och Västtrafik ett möte om skyddsstoppet. Bussföretaget i Uddevalla har sagt sig vara villiga att förhandla om ett slopande av biljettkontroller.

– Vår vd sa till oss att Västtrafiks krav är att skyddsstoppet hävs direkt. Om vi inte häver det kommer de att stämma Uddevalla Omnibus för avtalsbrott. De vill debitera Omnibus för uteblivna biljettintäkter och plocka bort de två optionsåren i avtalet, säger Mikael Romano.

Enligt Mikael Romano är förslaget från Västtrafik att införa kroppskameror och att vissa bussturer får vakter.

– Efter diskussioner med Kommunal regionalt säger vi att skyddsstoppet kvarstår.

Vad som sker härnäst är oklart, enligt Mikael Romano.

– Var detta landar vet jag inte. Vi får se, men bollen ligger hos dem. Det jag tycker är mest skrämmande och pinsamt är att pengar går före vår säkerhet.

Mikael Romano säger till KA att Kommunal fortsatt vill ha öppen biljettvisering, alltså att föraren inte behöver kontrollera biljetten.

– Eller att vi får vakter på samtliga turer, men det kommer vi aldrig få igenom.

Västtrafiks enhetschef Jarl Samuelsson hade under torsdagen inte möjlighet att prata med KA.

– Vi står i kontakt med Uddevalla Omnibus och letar efter lösningar för att få till en så bra arbetsmiljö som möjligt, säger Alice Roman, presskommunikatör på Västtrafik.