Vill ni ha avdragsrätt för fackavgiften?

 

Socialdemokraterna

”1 juli 2018 återinförde vi en skattereduktion med 25 procent av den avgift som en medlem under året betalat till svensk eller motsvarande utländsk arbetstagarorganisation, förutsatt att den sammanlagda avgiften under året uppgår till minst 400 kronor.”

 

Miljöpartiet

”Ja. Under 2018 infördes en skattereduktion som gör fackföreningsavgiften billigare. I regeringen har Miljöpartiet medverkat till att detta genomförs som en del av statens budget för 2018.”

 

Vänsterpartiet

”Ja. I juli återinfördes avdragsrätten ­eftersom vi drivit detta i budgetförhandlingarna med regeringen.”

 

Moderaterna

”Moderaterna säger nej till återinförande av skattereduktion för fackförenings­avgift. Vi vill i stället sänka skatten för alla som arbetar, särskilt för dem med lägre inkomster.”

 

Liberalerna

”Nej. Fackföreningarna behövs och en fortsatt hög facklig anslutningsgrad är viktig. Det uppnås dock bäst genom att fackföreningarna har bra verksamhet. I stället för avdragsrätt föreslår vi sänkt skatt på alla låga jobbinkomster.”

 

Centerpartiet

”Nej. I stället för en skattereduktion på fackavgiften är vår mening att skatten på arbete bör sänkas generellt.”

 

Kristdemokraterna

”Nej. Kristdemokraterna vill i stället göra avgiften till a-kassan avdragsgill.”

 

Sverigedemokraterna

”Nej. Vi gör i stället a-kassan obligatorisk vilket en vanlig löntagare tjänar mer på.”

 

Svaren till Partikollen är sammanställda av Elin Steen och Stephen Lindholm från Kommunalarbetaren samt Karl Martinsson och Johanna Wreder från Arbetet.