För ungefär en månad sedan anlände de flesta bärplockarna till Sverige. Betydligt fler än förra året har fått arbetstillstånd: runt 5 000 jämfört med 3 500 förra året. Det i kombination med den heta och torra sommaren gjorde att det såg mörkt ut för bärsäsongen och därmed för bärplockarna, något KA berättat om tidigare.

Den senaste tiden har det regnat mer och blåbären har tagit sig, säger Berit Forsgård från bärgruppen, som bevakar bärplockarnas rättigheter för Kommunals räkning. Bärgruppen har nyligen åkt runt och besökt bärplockare och företag för att få en bild av läget. 

– Många var ju rädda att det skulle gå åt skogen. Det är ju mindre bär men det finns. Blåbären ger 20–21 kronor per kilo och nästa vecka skulle priset öka till 24 kronor och det är jättebra. De flesta får ihop till lönen, säger hon. 

Om ett par veckor har förhoppningsvis lingonen mognat, men om det blir ett dåligt år kan det enligt Berit Forsgård bli ”körigt”.

– Det som är bra är att om det är ett gäng som plockar dåligt och kanske inte når upp till en lön på 20 000 kronor så ser någon från bärföretagen till att åka runt och leta efter var det finns bär.

De senaste åren har antalet friplockare ökat, det vill säga sådana som inte är anställa av något företag. Samtidigt har antalet bärmottagare ökat.

– Vi vet ju inte om de har några anställda, vi har inga bevis. Det enda vi kan göra är att prata med plockarna och företagen. Är det någon som egentligen är anställd ska den ha kollektivavtal, säger Berit Forsgård.