”Åh nej, nu har Maya klantat sig igen!” tjuter fyraåringen frustrerat. Det är en ganska bra sammanfattning av ”Biet Maya – På nya honungsäventyr”.

Sommarskörden på Vallmoängen är precis avslutad när kejsarinnan i Buzztropolis bestämmer att de måste ge bort halva sin skörd till de årliga Honungsspelen – trots att Vallmoängen som vanligt inte får delta. Maya tar saken i egna händer och flyger till Buzztropolis för att försöka ställa allt till rätta, men i stället dras Vallmoängen in i spelen med risk att förlora all sin honung.

De andra deltagarna i laget, med undantag för Mayas bästa vän Villy, är inte de mest atletiska eller engagerade på Vallmoängen och Maya får jobba hårt med att motivera dem. Samtidigt är hon själv inte den bästa lagspelaren.

Dessutom finns i ett av de andra lagen elaka Viola som gör allt för att förstöra för Maya och de andra deltagarna från Vallmoängen. Men när ens fiender hamnar i fara, ska man rädda dem även om man riskerar att förlora på kuppen?

Det är klassisk barnfilm om att det viktigaste är att vara snäll, hjälpas åt tillsammans, tro på varandra och att alla har någon styrka att plocka fram.

Ganska roligt och trivsamt, och för den som inte är vuxen och hunnit lära sig att sådana här historier brukar sluta lyckligt: riktigt spännande. Mitt biosällskap vrider sig i stolen över hur det ska gå och tycker ibland att det är riktigt läskigt.