Ett jävla solsken – en biografi om Ester
Blenda Nordström

Fatima Bremmer

(Forum)

Ester Blenda Nordström var författaren som gjorde världens första Wallraffreportage. Hon tog jobb som piga på en bondgård och lyckades belysa pigornas stenhårda arbetsförhållanden.

Den här boken är en riktig bladvändare, Bremmer blåser liv i varje sekund av Nordströms händelserika liv. Ester Blenda levde som ett tomtebloss: kort, intensivt och sprakande.

Johan Erlandsson

Det som aldrig
fick ske

Åsa Erlandsson

(Norstedts)

Den 22 oktober 2015 gick en utklädd man in på en skola och högg ner oskyldiga barn och skolpersonal i Trollhättan. Det här är berättelsen om hur det kunde hända. Erlandsson lyckas sätta in mördaren i ett sammanhang. 

Hon målar hela samhällsberättelsen om hur rasismen utvecklats i Sverige och om hur de som inte klarar effektivitetsivern i samhället halkar efter. För det är inte bara en bok om rasism utan också om utanförskap och psykisk ohälsa.

Pernilla Josefsson

Svenska noveller från Almqvist till Stoor

Red. Ingrid Elam och Jerker Virdborg

(Albert Bonniers)

Skog, ensamhet, såriga relationer, hårt arbete, klasstillhörighet och fylla. Se där vad de över 90 novellerna i detta praktverk över svensk novellkonst från 1838 fram till i dag spänner över. 

En riktig skatt att bläddra i för att låta sig fångas in av första meningar som ”Det var i skymningen de mörka bepansrade red in” eller ”Hon är som två sockerbitar ungefär, men nalta platt”. (Av Birgitta Trotzig respektive Stina Stoor.)

Catarina Berglund

I love you
Viktoria Andersson

Maja Hjertzell

(En bok för alla-pocket)

”Jag behövde ingen. Jag kunde vara ensam. Det var inga problem.” försöker nioåriga Linn intala sig själv. Sedan träffar hon Viktoria Andersson. Som har en egen bokbuss och bruna stövlar med klack. Som inte är rädd och håller med bara för att man ska.

En bok om vänskap och om trassliga relationer mellan en mamma och ett barn. Som visar hur viktigt det är att lyssna på varandra. Och hur bra det är när man får lite hjälp på traven.

Catarina Berglund

Börja krypleta! En
guide till småkrypens storslagna värld

Cecilia Ottenby

(Natur&Kultur)

Att krypleta är att krypa en slags skattjakt där skatten är att finna magiska varelser (småkryp), trots att de försöker gömma sig. I boken får vi veta vilka kryp vi kan hitta på olika krypställen, roliga och lärorika fakta och historiska berättelser, tips på experiment och fantastiska illustrationer. 

Perfekt på landet-bok för lite större barn att ta fram både soliga dagar (innan man ger sig ut) och regniga dagar (för att bara läsa och bläddra i).

Catarina Berglund

Mafioso

Ray Celestin

(Southside Stories)

Välkommen till 1920-talets Chicago, en värld full av gang­strar, korruption och jazzmusik. Två luttrade detektiver ställs inför vad de tror vara ett kidnappningsfall, men utredningen leder dem snart till något mycket större.

Läsaren får följa intrigen genom olika perspektiv, både gangstrar och detektiver utgör huvudpersonerna. Även legendariska bikaraktärer kryddar historien, som Al Capone och Louis Armstrong.

En riktig bladvändare i sommarhettan.

Peter Önnestam

Modet att köra. En
saudisk kvinnas protest

Manal al-Sharif

(Natur&Kultur)

Manal al-Sharif var en av de första kvinnorna i Saudiarabien som satte sig bakom ratten i en bil och körde på egen hand. Därmed bröt hon mot alla regler och hon greps och fängslades för sitt tilltag. Här skildrar hon sin uppväxt och kamp för frihet. 

En otroligt intressant och hård inblick i godtyckliga regler, omskärelse, hierarkier, våld och en aldrig sinande tro på att förändring är möjlig.

Catarina Berglund

Samtidigt i min
låtsasvärld

Lisa Bjärbo
och Emma Adbåge

(Rabén&Sjögren)

Det här är inget annat än en bilderbok som handlar om en mamma och hennes fantasivärld. Som i stället för att sitta vid köksbordet med pasta och korv och ketchup och mjölkspill kanske sitter på restaurang med glada barn och äter glass och maräng. 

Eller så kanske hon bara ligger på kökssoffan och viftar på tårna i stället för att torka upp. Eller har massor av hundar. Eller är på solsemester. Kanske på badhuset? Eller?

Catarina Berglund

Ur. Dikter.

Agnes Lidbeck

(Ellerströms)

Agnes Lidbeck debuterar som poet med 50 sidor dikt som sägs kretsa kring rädslan för galenskap men främst handlar om moderskap, förlust och skrivande ”mammor blir inte galna, de avgör dagens längd”. Bilderna och orden hon ger oss är kåda, pelargoner, skog, stigar och klippor, blåbärsris och björkstammar, utombordare och kartnålar. Ett sommarens universum bortanför det glättiga, grillande fredagsgegget. 

Catarina Berglund