Tältet är en del av Kommunals valrörelse med målet att 250 000 medlemmar ska rösta på Socialdemokraterna. Samtidigt försöker facket värva nya medlemmar.

Det är för tredje året som politikerveckan arrangeras på Spånga IP ett stenkast från Stockholmsförorterna Tensta och Rinkeby. Veckan startade förra lördagen, då talade Feministiskt Initiativ. Sedan har riksdagspartierna avlöst varandra.

Dag för dag har besökarna på Järvaveckan ökat. Från och med torsdag har Kommunal Stockholm och förbundet ett tält på plats.

Lena Ericson Höijer är sektionsordförande i Stockholm Mitt som bland annat täcker in stadsdelarna runt Järvafältet.

­– Vi vänder oss till Kommunals medlemmar här. Många tänker inte på att de får rösta i kommunvalet, säger hon.

Flera av Kommunals företrädare poängterar vikten av att rösta kommun- och landstingsvalen. Något som man kan göra även om man inte är svensk medborgare men är folkbokförd i Sverige (läs mer om det här).

Till besökarna delar Kommunal ut en broschyr som pekar på var riksdagspartierna står när det gäller resurser till välfärden, vinst i välfärden, allmän visstidsanställning (ava) och avdrag för fackförbundsavgiften. Men trots besökarna är fler så kom det inte på torsdagen så många kommunalare som facket hoppats på. Kanske för att det var Moderaternas dag.

I stället var det påfallande många barn som vittjade tälten på godis och kassar. Mittemot Kommunals tält fanns ett pingisbord som lockade många barn och ungdomar.

– Även om de inte får rösta i år, så kommer de göra det, säger Lena Ericson Höijer som tog chansen att prata med ungdomarna om valet och villkoren på sommarjobben.

Många andra samtal tror hon kommer att handla om resurser till välfärden och visstidsanställningar.

Förhoppningen är att det ska komma fler kommunalare i helgen när partiledarna för Vänsterpartiet och Socialdemokraterna ska tala från stora scenen.

Men Lena Ericson Höijer besöker också arbetsplatser för att prata val och fackets frågor.

Kommunals förbundsledning kommer också vara på Järvaveckan. På torsdagen stod Per Holmström, förste vice ordförande, i tältet. Trots att stödet för Socialdemokraterna rasat bland LO-väljarna är han optimistisk.

– Jag tror att många inte bestämt sig och att det finns stor chans att påverka. Jag har svårt att se att andra partier har förslag som tilltalar medlemmarna mer än Socialdemokraternas. Jag tror att det kommer lyfta, säger Per Holmström.

I dag, fredag, har LO ett seminarium med ”Stoppa vinstjakten i välfärden”. Och Lisa Bengtsson, Kommunals tredje vice ordförande, besöker Spånga IP. Hon ska delta i ett panelsamtal om läsande och demokrati, arrangör är Arbetsgruppen för ett läslyft, där bland annat facken ingår. På söndag ska Kommunals ordförande Tobias Baudin frågas ut av Unga örnars barndomstol.

Järvaveckan arrangeras av föreningen The Global Village. Tanken med veckan är att folk och politiker ska komma närmare varandra och att utanförskapet i förorten ska bli mindre.