Det var i förra veckan som Kommunal slog larm om brister som också hotade patientsäkerheten. Läget på akuten på Centralsjukhuset har varit ansträngt länge. Huvudskyddsombudet Sandra Forsberg har uppmärksammat arbetsgivaren på att personalens hälsa riskeras. Även Arbetsmiljöverket har larmats.

Nu har arbetsgivaren gjort en handlingsplan på både kort och lång sikt. Sandra Forsberg konstaterar det finns svårigheter när det gäller rekryteringen och att fylla alla arbetspass. Men är ändå hoppfull.

– Så långt som vi kommit nu när det gäller akuten i Karlstad, så långt har vi nog inte kommit någonsin. Ledningen vet att de måste agera och hålla det som handlingsplanen lovar, säger Sandra Forsberg.

Två utvärderingsmöten är inbokade, de avgör hur Kommunal går vidare.

– Om vi ser att vissa delar i handlingsplanen inte uppfyllts så kan vi gå vidare till Arbetsmiljöverket, säger Sandra Forsberg.

Trots att Kommunal slagit larm om arbetsmiljön införs ett nytt schema som enligt facket ger sämre möjlighet till återhämtning.

Detta har Kommunal drivit till tvisteförhandling, den hålls i nästa vecka.

Samtidigt uppmanar Kommunal alla att skriva avvikelserapporter för att göra ledningen uppmärksam på läget och att säga nej till extrapass.

– Vi ska ju inte lösa arbetsgivarens problem, det här är också ett sätt att visa att det saknas folk. I det långa loppet är det heller inte bra att jobba dubbelpass och extrapass, då får du inte den återhämtning som du behöver, säger Sandra Forsberg.

Fotnot: Bilden på Centralsjukhuset i Karlstad är licensierad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.