KA publicerade nyligen en artikel om en ny avhandling från Stockholms universitet som visar att äldre som är i behov av äldreomsorg ibland väljer bort manlig och mörkhyad personal. Artikeln fick Bettina Stewart Billgren att reagera kraftigt och skrev: ”När ska vi ta till oss att äldre inte har något gemensamt med icke-vita och män?”. Vidare skrev hon ”Jag är ledamot i KD Bromma och egenföretagare inom äldreomsorgen och jag är inte nådig. En mörk färgad man kommer aldrig över min tröskel om jag har turen nog att bli så gammal.”

Bettina Stewart Billgren, som driver företaget Promenadsällskapet Walkie Talkie som erbjuder äldre promenader och olika kulturupplevelser, hänvisar sina åsikter till att hon är kristdemokrat. Hon sitter i partiets lokalavdelningsstyrelse i Bromma i Stockholm.

När KA ställde frågor till kvinnan om hennes inlägg svarade hon att många äldre är rädda och att de som arbetar inom äldreomsorgen måste ha något gemensamt med de äldre. 

Varför skulle de inte ha något gemensamt?

– Vad ska de prata om? Många kanske tror att det handlar om främlingsfientlighet och rasism, men det är en osäkerhet. En icke-vit man från Kenya. Det kan vara svårt när man blir äldre och dement.

Hon sa också att hon själv vill ha en svensk kvinna som personal när hon blir gammal. 

När Kristdemokraterna i Bromma fick höra talas om inlägget agerade de snabbt. Ella Bohlin, distriktsordförande i Stockholms stad sa till KA att hon blev chockad över åsikterna.

– Vi ser jätteallvarligt på det här. Jag har inte sett något liknande under mina tre år som distriktsordförande. Jag blev förskräckt. Det här är inte Kristdemokraternas värderingar. Vi har inlett ett ärende i verkställande utskottet om uteslutning av henne. Jag är chockad över grovheten, säger Ella Bohlin. 

Sent på tisdagen uteslöts kvinnan ur partiet. ”Personen i fråga är nu utesluten ur Kristdemokraterna. Vi är flera som har pratat med henne och hon ångrar sig”, skrev Ella Bohlin i ett sms till KA.