En vecka varje år reser alla Sveriges journalister, politiker och lobbyister till en liten stad på en ö. Varför gör de egentligen det? Och är det här verkligen bra för demokratin? Ett par frågor som Cecilia Björk ställer i sin roliga, välgjorda och tänkvärda dokumentärfilm om Almedalsveckan, politikerveckan på Gotland.

Det börjar med Ebba Busch Thor bakom scenen i parken. Hon är mån om att en bild ska tas och läggas ut på sociala medier, men pressekreteraren har slut på minne i iphonen. Det blir ofrivillig humor. Ofta med en svart underton som när en uppklädd dalkulla entusiastiskt berättar att Dalarna skickar 100 personer till Gotland för att visa på just deras landskaps förträfflighet. Till detta går alltså tusentals skattekronor. Fler borde häpna åt detta.

Mot slutet är humor helt borta, när Cecilia Björk skildrar nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens intrång på veckan.

Filmen är helt okommenterad, mer kanske som ett kollage än en traditionell berättelse. Men den är en mycket värdefull tidsbild.