Förslaget handlar om förändringar i kör- och vilotidsdirektivet som ingår i det vägpaket som just nu behandlas i Bryssel. Det skulle, om det går igenom, bland annat innebära att förarnas lunchrast skulle kunna styckas upp i tre femtonminutersperioder, öppna upp för två 16-timmarspass i veckan och att 12-dagarspassen i rad utan ledig dag, som i dag kan ske på utlandsresor, också skulle tillåtas på nationell nivå.

– Det här försämrar kör- och vilotiderna och innebär en risk för trafiksäkerheten, säger Susanne Gällhagen.

I dag, tisdag, manifesterar därför hela Europeiska transportarbetarfederationen mot förslaget. Det är en facklig sammanslutning av bussförare från hela EU-området. I Sverige delar Kommunal ut flygblad till både bussförare och passagerare i alla fackets 13 avdelningar.

Susanne Gällhagen berättar att Kommunal också har uppvaktat näringsdepartementet och Socialdemokraterna i riksdagens trafikutskott.

– Vi jobbar på bred front.

De föreslagna förändringarna gäller förare som kör mer än 50 kilometer och påverkar alltså inte stadstrafiken.