Enligt förslaget ska den som fyllt 55 år och jobbar i välfärden få möjlighet att sänka sin arbetstid. Först till 90 procent, och från 60 års ålder till 80 procent. Bakgrunden är att många i den gruppen inte orkar jobba heltid ända fram till pensionen.

– De, ofta kvinnor, som har slitit hårt i svensk välfärd ska inte behöva straffas med lägre pension och mindre makt över sitt liv, för att man tvingas gå ner i deltid de sista åren i arbetslivet, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin till Aftonbladet.

Miljöpartiets tanke är att arbetstidsförkortningen ska regleras i avtal mellan fack och arbetsgivare, men att staten skjuter till pengar som motsvarar bibehållen lön och pension för dem som går ner i tid. Enligt Gustav Fridolin kan reformen kosta flera miljarder kronor.

Kommunals ordförande Tobias Baudin skriver på Twitter att Miljöpartiets förslag är intressant och att Kommunal gärna diskuterar det vidare.