Han berättar att det har tagit tre år ”av förhandlande, gnällande och tjatande” att få till överenskommelsen. Eftersom arbetsmarknadens parter fortfarande förhandlar om pensionerna på central nivå är det inget regelrätt lokalt avtal som har slutits, utan överenskommelsen gäller på individnivå. Alla brandmän får dock ta del av den.

Den går ut på att arbetsgivaren för varje månad man jobbar kvar sätter in 5 900 kronor i en avtalspensionsförsäkring i Folksam. Pengar som brandmannen när han eller hon väl går i pension sedan kan välja att ta ut hur man vill, i klumpsumma, eller över exempelvis en tioårsperiod.

– Vi har påpekat hur många gånger som helst att vi måste få de äldre brandmännen att stanna, på grund av kompetensbrist. Nu har vi hamnat i en situation där arbetsgivaren har förstått att det här är viktigt, säger Christer Flodfält, som själv är brandman i botten och som sitter i Kommunals avtalsdelegation för räddningstjänsten.

Överenskommelsen är inte skriven så att man tvingas att jobba kvar ett visst antal månader eller år, utan man jobbar helt enkelt på som om ingenting har hänt med sedvanlig uppsägningstid på tre månader.

– Det här är något som massa brandmän tjatat om, det är klart att det är klang och jubel över det här, säger Christer Flodfält.

Han berättar också att det kommit förfrågningar från hela landet, där man undrar hur överenskommelsen fungerar och det finns en önskan att införa det på andra håll. Men än så länge gäller den alltså bara i Södertörn.