Kommunalare i kommuner och landsting får som regel 4,5 procent av lönen avsatt till tjänstepension varje månad. Men för metallare inom stål- och gruvindustrin kan avsättningen till pension vara den dubbla, skriver tidningen Dagens Arena. För gruvarbetarna handlar det om 9 procent som månatligen sätts av till pension.

– Vi ser att pensionssystemet i dag är väldigt dåligt så då försöker vi gynna våra medlemmar, så att man kan gå i pension tidigare, säger Tommy Thunberg-Bertolone, ombudsman på IF Metall, till Dagens Arena.

I takt med att den allmänna pensionen försämrats har tjänstepensionen alltså blivit en allt viktigare del, men där halkar många kvinnodominerade yrkesgrupper efter. Varje procent mer som avsätts till tjänstepensionen innebär cirka 2000 kronor mer i pension per månad. Enligt Folksam, som räknat på hur avgörande skillnaderna i avtalen är, visar att en industriarbetare kan få 89 procent av sin slutlön i pension medan en undersköterska får bara 68 procent av lönen att leva på som pensionär. Men då har beräkningen gjorts utifrån antagandet att de båda personerna arbetar till 69 års ålder. I verkligheten blir pensionen alltså ännu lägre.

Anne-Maria Carlsgård är ombudsman på Kommunal med ansvar för pensionsfrågor. Hon säger att förklaringen är att vissa LO-grupper valt att lägga en del av sitt löneutrymme på att få högre pensioner.

– Inom Kommunals avtalsomården har vi inte haft utrymmet att göra det. De senaste avtalsrörelserna har vi fått kämpa för att få  löneökningar i nivå med märket (ett riktmärke som parterna kommit överens om för löneökningar på svensk arbetsmarknad, KA:s anmärkning).

– Skulle vi lägga på så mycket högre avsättning till tjänstepensionen, skulle det inte bli något över för löneökningar, säger Anne-Maria Carlsgård.

Men är inte det en förhandlingsfråga? Kan ni inte kräva både bättre lön och högre pensionsavsättning från arbetsgivarna?

– Jo det är klart, men vi måste förhålla oss till märket och det är svårt att få ut något mer än det. Hittills har inte våra medlemsgrupper heller uttryckt att de vill lägga löneutrymmet på pensionen istället för på lönen. 

Anne-Maria Carlsgård påpekar att höjda löner också i förlängningen innebär högre pension, både allmän och avtalad sådan. Hon tycker också att det går att problematisera att en del förbund satsat så mycket på att höja tjänstepensionerna.

– Kommer vi någonsin få ordning på den allmänna pensionen om vi höjer tjänstepensionen? Hur mycket ska parterna gå in och ersätta när inte det allmänna gör det.