Det här är nästan helt och hållet Gary Oldmans film. Han syns i så gott som varje ruta i huvudrollen som den nyvalde premiärministern Winston Churchill.

Filmen utspelar sig under några få dagar år 1940 då Storbritannien är satt under hård press av Nazityskland och försöker undvika ett totalt fiasko i Dunkirk. Ska Churchill tvingas till medling med Hitler eller ska han kunna slå tillbaka?

Churchill är också ifrågasatt av de egna partivännerna.

I början stör jag mig på att Oldman inte är så lik Churchill till det yttre, men hans rollprestation slår ändå det mesta.

Filmen har blivit kritiserad för en scen då Winston Churchill bestämmer sig för att åka tunnelbana i London för att höra sig för vad folket egentligen tycker om hans politik. ”Fake news”, har kritikerna menat. Churchill skulle aldrig göra något sådant.

Men i spelfilm får man faktiskt ta sig sådana friheter och jag tycker att det är en av filmens starkaste scener.