– Jag kämpar med näbbar och klor för att vi ska få behålla detta, säger Kommunals skyddsombud Kia Andersson till tidningen ETC.

Det var för två år sedan som undersköterskor och sjuksköterskor fick möjlighet att gå ner i tid men behålla sin heltidslön. En arbetsvecka på heltid har motsvarat 32,2 timmar, men de måste i gengäld jobba varannan helg.

Bakgrunden till beslutet var en pressad arbetsmiljö som gjorde att många valde att lämna akuten. Det var så illa att fyra fackförbund på sjukhuset för ett år sedan gick ihop och anmälde arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket.

Men nu har den borgerliga alliansen som styr Stockholms läns landsting beslutat att hela landstinget ska ha en enhetlig arbetstidsmodell, rapporterar ETC.

Peter Carpelan, som är moderat och personallandstingsråd i Stockholms läns landsting säger till tidningen att det är sjukhusledningarna som vill se en förändring. Carpelan menar att det nya avtalet kommer ge personalen möjlighet att jobba mindre om det vill.

– Det bygger på att inarbetad tid under kväll, natt och helg värderas högre och kan samlas i en timbank. Medarbetaren kan sedan själv bestämma om han eller hon vill ta ut den högre värderade tiden i mer ledighet, lön eller pension.

Det lugnar dock varken Kommunal eller akutmottagningens chef Caroline Kevin.

– Det är ingen som hotar med att säga upp sig, men många konstaterar att de inte kommer att orka vara kvar om de ska tvingas återgå till heltid. Som chef kommer jag att driva på för att vi får fortsätta med vår modell, säger hon till tidningen.

Akutens förkortade arbetstid har inte kostat något extra för landstinget eftersom personalen gått med på att jobba varannan helg. KA har tidigare berättat om Huddinge och andra arbetsplatser där personalen fått gå ner i tid med samma lön.