Kommunal är ett av sju fackförbund som har avtal med Samhall. Kommunals ombudsman Per Svensson säger att flera medlemmar slår larm om att klimatet vid företaget har hårdnat.

– De får springa fortare. Och de får fler och tyngre arbetsuppgifter, fortsätter han.

Per Svensson 

Det är Mikael Damberg (S) som har bjudit in facken för att diskutera läget efter en granskning i tidningen Dagens Arbete om hur arbetsmiljön har försämrats under senare år.

Granskningen visar att det beror på stor omsättning av chefer, dåliga relationer till facket, bristfällig matchning av jobben och högre krav på prestation.

Tidningen Fastighetsfolket har dessutom i en granskning visat att det blir vanligare att anställda sägs upp av personliga skäl, eller pressas att själva säga upp sig, för att de inte anses klara de högre kraven eller uppfattas som obekväma när de protesterar.

– Detta är något vi i Kommunal också känner igen, säger Per Svensson.

Han kommer att till Mikael Damberg framföra krav om att arbetsmiljön vid Samhall måste bli bättre.

– Samhall bildades en gång för att ge personer med funktionsnedsättningar andra jobb när de inte kom in på den reguljära arbetsmarknaden. Det är viktigt att hålla i det.

Samtidigt förbereder de sju facken tvärfackliga kurser för att stärka skyddsombuden och de fackligt förtroendevalda vid Samhall.

– De första kurserna kommer nu i vår, säger Per Svensson.