KA skrev strax före jul om skuldtyngda assistansbolaget Valfrihetens omsorg med bas i Köping som avvecklade sin verksamhet vid årsskiftet. Då fanns en oro hos personal för att de inte skulle få sin lön.

När KA nyligen var i kontakt med Kommunal i Bergslagen sa ombudsmannen Lars Norling att de inte fått till sig att någon skulle ha blivit utan lön.

Nu visar det sig att minst tre medlemmar har blivit utan lön. Bolaget har haft kunder på fler håll i landet och det här rör sig om tre anställda i Stockholms län.

– Vi har tre medlemmar som inte har fått lön i december och har skickat en betalningsuppmaning till bolaget. När de har fått uppmaningen har de fem dagar på sig att betala, annars hanteras det enligt konkurslagen, säger José Buitron, ombudsman på Kommunal Stockholm.

José Buitron

Det betyder att Kommunal troligen kommer att ansöka om att försätta bolaget i konkurs om lönerna inte betalas, så att de kan betalas ut enligt den statliga lönegarantin. Kommunal skickade betalningsuppmaningen med hjälp en delgivningsfirma i förra veckan.

För de tre medlemmarna rör det sig enligt Kommunals krav på bolaget om summor på drygt 120 000 kronor sammanlagt.

­– Det är krav på lön, övertidsersättning, semester, jourersättning, lite blandat, säger José Buitron.

Företrädarna bakom Valfrihetens omsorg har tidigare drivit två andra assistansbolag som båda misskötts ekonomiskt. När det ena, Jevia assistans, gick i konkurs 2013 stod 346 personer utan lön och den statliga lönegarantin fick träda in och betala lönerna.

Valfrihetens omsorgs vd har inte velat svara på frågor från Kommunalarbetaren. Till Bärgslagsbladet har hon sagt att alla kommer att få sina löner, men det har alltså hittills inte visat sig stämma.