Det är det tredje bolaget som företrädarna missköter ekonomiskt – för fyra år sedan drabbades över 300 anställda av konkurs.

KA skrev för två år sedan om personerna bakom assistansbolagen Jevia, Flexibel assistans och Valfrihetens omsorg.

2013 gick bolaget Jevia i konkurs efter lång misskötsel av ekonomin. Över 300 personer stod utan lön och den statliga lönegarantin fick gå in. Då hade de två grundarna redan startat upp ett nytt bolag, Flexibel assistans.

2015 hade Flexibel dragit på sig skatteskulder och hamnade i företagsrekonstruktion, vilket är ett sista försök att rädda ett bolag innan konkurs.

Då lyckades de betala sina skulder. Därefter startade samma personer upp bolaget Valfrihetens omsorg och sade sig mest vilja satsa på hemtjänst. De fick avtal med Örebro kommun om att bedriva hemtjänst.

Nu, ytterligare två år senare, har också Valfrihetens omsorg stora skatteskulder – just nu över en miljon kronor, för obetalda arbetsgivaravgifter och andra skatter. De har förlorat sitt avtal med Örebro kommun och i slutet på november drog Skatteverket in deras F-skattsedel på grund av försummelse.

I början på december fick Inspektionen för vård och omsorg, IVO, in en ansökan från bolaget om att säga upp tillståndet för att bedriva personlig assistans från den 1 januari. Kommunal har fått in en förhandlingsframställan om uppsägning på grund av arbetsbrist, eftersom de tänker lägga ner verksamheten.

En ur personalen kontaktade KA redan i somras och berättade att bolaget befann sig nära konkurs. I början på december hade deras lönesystem stängts ner så att de inte kunde skicka in sina lönerapporter och cheferna gick inte att få tag på.

– Jag tror inte att vi kommer få någon lön. Jag har familj och överlever, men det är tråkigt för att de sätter människor i skiten, säger den personliga assistenten.

Några veckor senare verkar det dock som att hen kommer att få sin lön och också de andra som arbetar hos samma brukare.

Anna Eduards, operativ chef på Valfrihetens omsorg, berättar att Försäkringskassan har stoppat utbetalningarna av assistansersättning efter att bolaget förlorat sin F-skattsedel.

– Jag sitter i samma sits som andra med att eventuellt inte få lön. Det enda jag vet är att Försäkringskassan har valt att inte betala ut ersättning och det innebär ju att man riskerar att inte få någon lön, säger Anna Eduards.

I övrigt hänvisar hon alla frågor till företagets vd, Vicktoria Lopez. Hon vägrar att svara på några frågor, inklusive om personalen kommer att få sin lön eller inte.

– Oavsett hur många frågor du ställer kommer jag bara svara inga kommentarer, säger Vicktoria Lopez.

På Kommunal känner man till ryktena om att det inte blir någon lön.

– Vi vet att det finns en oro och att det florerar olika uppgifter, men vi kan inte göra något innan lönerna har förfallit, säger Lars Norling, ombudsman på Kommunal Bergslagen.

Enligt uppgift till KA har Försäkringskassan sedan de stoppade utbetalningarna till Valfrihetens omsorg erbjudit brukarna att få assistansersättningen direkt utbetalad till sig i stället. Det skulle kunna innebära att de som antagit det erbjudandet kan betala sina assistenter lön.

Det är oklart hur många anställda bolaget har, men Kommunal Bergslagen har färre än tio medlemmar i företaget.

Upprepad ekonomisk misskötsel kan vara grund för att bli av med tillståndet för personlig assistans. Valfrihetens omsorg har haft upprepade skatteskulder sedan april i år. Hur kommer det sig att IVO inte har reagerat?

Gustav Grek, inspektör på IVO:s avdelning Mitt, säger att de senast kontrollerade för skatteskulder i juni och att det då inte fanns några skulder hos Valfrihetens omsorg.

–  Nu har vi fått in anonyma tips om att det finns skulder hos det här företaget. När vi då går in och tittar och ser det är det självklart något vi reagerar på, då skulle vi självklart öppna ett ärende. Men nu har de ju förlorat sin F-skattsedel och själva anmält att de inte vill ha kvar tillståndet, säger Gustav Grek.

Varför syntes det inte i juni att de hade haft skulder bara några månader tidigare?

– Det förstår jag faktiskt inte riktigt, det är konstigt.

När Valfrihetens omsorg fick tillstånd för att bedriva personlig assistans, var deras gamla bolag Jevia redan satt i konkurs. Det är först sedan den 1 juli 2013 som IVO tittar på ekonomisk lämplighet när de gör tillståndsprövningar. Valfrihetens omsorg fick tillstånd precis innan de hårdare reglerna trädde i kraft.

Personerna bakom och runt Jevia, Flexibel assistans och Valfrihetens omsorg har turats om att sitta i styrelserna för bolagen. De har också ytterligare några företag, varav ett, Hjärtats väg, har tillstånd för att bedriva personlig assistans. Det bolaget är också skuldsatt, men det är tveksamt om det finns någon verksamhet där just nu.