Det är Dagens Nyheter som publicerar uppgifter om att pensionsgruppen, som består av representanter för sex riksdagspartier, skissar på ett förslag där den som yrkesarbetat i 44 år ska ha rätt att ta ut allmän pension. Det skulle i så fall innebära att en person som började jobba vid 18 års ålder ska kunna få allmän pension vid 62.

– Det verkar vara ett steg i rätt riktning. Och då har man förstått att inte minst för medlemmarna i Kommunal så är höjd pensionsålder helt irrelevant. Våra medlemmar orkar jobba fram till 63 ungefär, då tvingas man sluta för att arbetet är så pass tungt, säger Baudin.

Det har spekulerats en längre tid om vad pensionsgruppen egentligen ska komma fram till. Och när förslaget kommer. Socialminister Annika Strandhälls (S) pressekreterare Victor Harju säger endast ”att de inte utesluter att ett förslag ska kunna presenteras innan jul”.

Hur många som skulle beröras av en eventuell 44-årsgräns är oklart. Pensionsmyndigheten kan inte räkna på det utan att veta vilka inkomstgränser som i så fall föreslås.

Kommunal har inga siffror på hur många medlemmar som skulle kunna beröras, men utan att veta tror Tobias Baudin att det är ganska många.

– Min absoluta bild är att av dem som jobbar i dag och börjar närma sig pension så har många börjat jobba väldigt tidigt.

Kommunal och andra fackförbund har riktat stark kritik mot planerna på att höja pensionsåldersgränserna. Det som det spekulerats i är att gränsen för när den allmänna pensionen ska kunna tas ut höjs från 61 år till 63 år, samt att den övre gränsen flytas upp från 67 år till 69 år.

– Man kan säga 69, 75 eller 100, det spelar ingen roll. Det är inte det som är viktigt för våra medlemmar. Fokuset måste vara på hur medlemmarna i Kommunal ska kunna klara sig på sin pension, säger Tobias Baudin.

Pensionsgruppen ersatte den tidigare genomförandegruppen som skapades när det nuvarande pensionssystemet trädde i kraft på 90-talet. Alla riksdagspartier, utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, sitter med i gruppen.