Olyckan inträffade för två år sedan, i november 2015, vid Bergsåkers travbana där arbetsgivaren Op’s Entreprenad håller travhästar. Det var när en grupp hästar skulle föras från stallområdet till en skog i närheten som skadan skedde.

En lastbil kom körande på stallområdet och skrämde en av hästarna som skenade. Sulkyn tippade och tränaren kastades av, hon var öm och chockad efteråt, men arbetade vidare under dagen och besökte en läkare först några dagar senare. Läkaren konstaterade då hjärnskakning och sjukskrev henne i en vecka. Hästen blev svårt skadad.

Alla tillbud som innebär allvarlig fara för liv och hälsa ska utan dröjsmål anmälas till Arbetsmiljöverket. Det gjorde inte arbetsgivaren i det här fallet. Först två månader senare skickade arbetsgivaren in en anmälan till Försäkringskassan. Någon anmälan till Arbetsmiljöverket gjordes överhuvudtaget inte, enligt tingsrättens dom.

Att inte göra det är straffbelagt med böter och i förra veckan kom så domen vid Sundsvalls tingsrätt. Arbetsgivaren dömdes att betala 25 000 kronor för underlåtenhet att anmäla tillbudet.