I juli 2010 skjuts två bröder ihjäl på den illegala spelklubben Oasen i Ronna i Södertälje. Morden har föregåtts av en upptrappning av den grova kriminaliteten, kopplad till den stora assyriska/syrianska gruppen i staden.

Det blir startskottet på en av de största polisinsatserna i svensk historia. Så småningom döms ett stort antal personer kopplade till det så kallade ”Södertäljenätverket” för inblandning i morden.

Om detta handlar journalisten Baris Kayhans bok. Det är en spännande historia om vad som egentligen hände, även om det inte tillför jättemycket nytt för den insatte. Men det är tacksamt att få det serverat som en sammanhållen gestaltad berättelse. Kayhan har gjort ett gediget journalistiskt arbete, och trots det komplicerade materialet och stora persongalleriet håller han tråden genom hela boken.

Det jag saknar är det större sammanhanget. Endast kort på slutet nämns polis­ens teori om en maffialiknande struktur i Södertälje som sträcker sig in i politik, myndigheter och näringsliv. Bedrägerierna inom hemtjänstföretaget Jome, som Kommunalarbetaren avslöjade, anses av polisen vara en del av detta.

När jag hösten 2013 intervjuade en person som utnyttjats av ett av stadens hemtjänstföretag, visade det sig att hon kände en av de män som dömdes i rättegången kring morden på Oasen. När vi träffades hade han precis skjutits ihjäl i vad som i boken beskrivs som en trolig hämndaktion. Rädslan och vanmakten den här kvinnan beskrev stötte jag på flera gånger hos kvinnor i de här områdena av Södertälje.

Historien om Södertäljenätverket är också historien om hur några mäktiga släkter med pengar, inflytande och våldskapital höll ett helt samhälle som gisslan. Jag hade önskat mer om det, om hur många människor som på samma gång har varit offer för och en del av den lojalitets- och tystnadskultur som möjliggjorde att Södertäljenätverket fick så mycket makt. Men kanske är det helt enkelt en annan bok.

OBS! VINN BOKEN! Skicka ett kort med namn och adress till: Kommunalarbetaren, Box 168, 101 23 Stockholm. Märk kortet ”Nätverket”. Eller sms:a till 72672. Skriv ”karb bok”, bokens titel, namn och adress (ettmellanslag mellan varje ord). Kostar 6 kronor. Senast den 12 december.