– Det är skamligt, det finns inget annat att säga, säger Anna Skarsjö, ordförande för sektionen Askim, Frölunda och Högsbo samt Kommunals avdelning Väst.

Askim, Frölunda, Högsbo är en stadsdel som har en stor andel av Göteborgs äldreomsorg med tre hemtjänstcentraler. Enligt Kommunal arbetar 300 – 350 i hemtjänsten, men sjukskrivningstalen är höga därför finns också ett stort antal vikarier.

– Det är stressigt och tufft, säger Anna Skarsjö.

Trots hög arbetsbelastning visade brukarenkäten att 98 procent var nöjda med hemtjänstpersonalens bemötande.

– De har en trevlig attityd och låter inte tredje man drabbas. De förtjänar att bli firade för detta, säger Anna Skarsjö.

Hon berättar om hur medlemmar hört av sig till Kommunal och berättat om hur de sett framemot julshowen på restaurang Trägår’n.

Men en vecka efter att inbjudan skickats ut drog stadsdelen tillbaka den. Då hade majoriteten av de inbjudna redan tackat ja. Stadsdelsdirektören Ingrid Larsson säger till Göteborgs-Posten att inbjudan gick ut för snabbt och att ett extrainsatt julbord inte var lämpligt eftersom det handlar om offentliga medel och det är känsligt hur de används.

– Jag tror att brukarna skulle ha stor förståelse för att hemtjänstpersonalen får del av detta och att det inte ingår någon alkohol, säger Anna Skarsjö.

Hon tillägger att äldreomsorgen i stadsdelen går plus.

Bland medlemmarna är besvikelsen stor.

– De upplever det som ett slag i ansiktet, säger Anna Skarsjö.

Även om stadsdelen lovat att hemtjänsten ska firas på ett annat sätt tycker hon det är anmärkningsvärt att de ännu inte fått veta hur det ska ske.

– Det är mycket folk, de behöver få känna sig stolta, de gör ett fantastiskt jobb trots hög arbetsbelastning och stress, säger Anna Skarsjö.

Kommunal kommer nu lyfta frågan i samverkansgruppen.

– Hur tror arbetsgivaren att den ska bli attraktiv nu? Hur ska kommunen kunna behålla undersköterskorna så att de inte går till de privata vårdbolagen? Man pratar om friskfaktorer, det hade ju varit en otrolig boost.

Fotnot: Bilden är licenserad av Creative Commons via Wikimedia