Mats Jonsson kallar sin senaste bok för en serieroman, men det är lika mycket folkbildning som serie. Han är uppfylld av idén att skriva om avfolkningen av Norrland, om hans hemby, bruksorten Bollstabruk och samtidigt sin resa till storstadens medelklassreservat, hans nuvarande hemort, Stockholmsförorten Midsommarkransen.

Som alltid i Jonssons böcker är det han själv som står i centrum, det är oförblommerat självbiografiskt. Ibland är det också riktigt roligt, som när det ringer på dörren i bostadsrättslägenheten och döden själv står där, i form av föreningens valberedning.

Min invändning är att det är lite väl mycket text, ibland blir det mer korvstoppning än romankonst. Mats Jonsson brinner för sin sak och då tenderar det tyvärr att bli lite tråkigt, lite överambitiöst, mer av ett ABF-föredrag än en serieroman.