I över 40 år har Britt-Marie Söderberg arbetat som ambulanssjukvårdare. De senaste tio åren har hon varit huvudskyddsombud för Kommunal och sedan 2013 på Premedic i Östergötland. I motiveringen till Arbetsmiljöstipendiet 2017 står det att ”Hon arbetar ständigt med stort engagemang för arbetsmiljöförbättringar och gör ett strålande arbete med att förbättra kollegornas arbetsmiljö.”

Hur kändes det när du fick veta att du får årets Arbetsmiljöstipendium?

– Jag blev väldigt glad förstås, att få veta att mitt arbete uppskattas. Men sedan är ju detta mitt jobb som huvudskyddsombud, det är min förbaskade skyldighet att se till att arbetsmiljön är bra.

Du har arbetat som ambulanssjukvårdare i över 40 år, hur har yrket förändrats på de åren?

– Det har förändrats jättemycket. Ordet arbetsmiljöarbete fanns ju knappt. Visst kanske det stod skrivet på någon lapp även då, men det var ju inte ett aktivt arbete som det är i dag. Vi kunde bära ner personer för trappan från tionde våningen på den tiden, utan några vidare hjälpmedel.

Vad är det viktigaste när det gäller att arbeta med arbetsmiljön?

– Samarbete. Vi arbetskamrater stöttar varandra mycket, och gruppens bästa går alltid först. Sedan har vi en bra samverkan med vår arbetsgivare när det gäller arbetsmiljön.

Vad hoppas du att priset kan bidra med?

– Jag hoppas att Arbetsmiljöstipendiet uppmärksammar det arbete vi skyddsombud gör, och att det smittar av sig. Att arbetsgivare och personal förstår att de här fackliga som går runt och gnisslar på arbetsplatserna, de gör något bra och viktigt, säger Britt-Marie Söderberg.

Arbetsmiljöstipendiet delas ut av Prevent som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. Britt-Marie Söderberg delar i år stipendiet med Caroline Ekblom, ekonomi- och HR-chef på AA Logistik i Västerås. Stipendiet är på 15 000 kronor var.